AKTUELNO Više

Potpisan Granski kolektivni ugovor za povećanje zarada u zdravstvu

Prej tvteuta10:29 30 Decembar 2021

Ministarka zdravlja dr Jelena Borovinić Bojović i predstavnici reprezentativnih sindikata zdravstva potpisali su danas Granski kolektivni ugovor za povećanje zarada u zdravstvu. U ime Samostalnog sindikata zdravstva, ugovor je potpisala dr Ljiljana Krivokapić, a ispred Sindikata zaposlenih u zdravstvu Crne Gore, Nebojša Radonjić.

„Današnjim potpisivanjem Granskog kolektivnog ugovora sa reprezentativnim sindikatima zdravstva, isupunjavamo ono što smo obećali prije godinu dana da ćemo povećati plate zaposlenima u zdravstvenom sistemu, tako da će od 01. januara 2022. godine povećanje zarada medicinskom kadru biti veće od 30-40 odsto, a nemedicinskom kadru  između 13-26 odsto“, kazala je nakon potpisivanja ugovora ministarka zdravlja.

Ona je naglasila da se po prvi put dešava da Vlada Crne Gore inicira povećanje plata u zdravstvu, smanjuje nejednakost zarada, pa najveći rast ostvaruju zaposleni sa nižim koeficijentima, a najmanji direktori zdravstvenih ustanova.

„Ovo je još jedna potvrda da smo istrajali i bili ozbiljni u namjeri da uvažimo napore i požrtvovanje svih zaposlenih u zdravstvu, koji su svoj život opredijelili brizi o onome što nam je svima najvažnije, a zdravlje to svakako jeste. Takođe, ovo je i dokaz da Vlada i Ministarstvo zdravlja vode odgovornu politiku prema zaposlenima u zdravstvenom sistemu, jer kroz ovo povećanje zarada želimo da utičemo na poboljšanje standarda zaposlenih u zdravstvenom sistemu i vraćanja ugleda profesiji koja je decenijama bila zanemarivana“, istakla je  Borovinić Bojović.

Ona je podsjetila da je započet i proces ulaganja u opremanje zdravstvenih ustanova i nabavku savremene medicinske opreme, kako bi i uslovi rada svih zdravstvenih radnika bili približni evropskom nivou, a usluge koje oni pružaju, kako je kazala, zaista je takva.

„U nadi da ćemo u godini pred nama pobijediti epidemiju koja je u prethodnom periodu paralisala sve zdravstvene sisteme u svijetu, želim svima srećne predstojeće praznike, dobro zdravlje i blagostanje“, poručila je ministarka zdravlja.

 

  • 1

    Radio