AKTUELNO Više

Postignut dogovor, Lekić mandatar

Prej tvteuta16:33 19 Septembar 2022

Lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić nakon sastanka većine od avgusta 2020. kazao je da je postignut dogovor da Miodrag Lekić bude predložen za mandatara.

Mandić je nakon sastanka saopštio da su ctranke stare parlamentarne većine dogovorile da formiraju novu vladu.

„41 poslanik ima samo jednog kandidata za mandatara to je Miodrag Lekić. Svi smo mu danas dali podršku i svi smo se dogovorili da obavijestimo i predsjednika crne Gore, za šta koristimo i ovu priliku da da mandat Lekiću. Ako ima nekih nesporazuma i ako neko procjenjuje da je danas zadnji dan mi očekujemo do ponoći da budemo obaviješteni da je novi mandatar Lekić. „, kazao je Mandić.

Lider NOVE je saopštio da će Lekić uložiti ne male napore da se dođe do koalicionog sporazuma, koji će precizirati sve ono što želi parlamentarna većina.

„I da se dogovorimo o svemu onome što znači preuzimanje odgovornosti“, kazao je Mandić i dodao kako je sada najvažnije sa do ponoći dobijemo novog mandatara. 

On je kazao da će buduća vlada biti sastavljena po paritetnom principu.

„Polovinu će imati kolege iz GP URA, CIVIS, SNP-a i eventualno predstavnici manjina. Drugu polovinu će imati političke partije koje imaju 32 poslanika u Skupštini. Znači na jednoj strani će biti zastupljeni oni koji imaju devet mandata, a u drugoj polovini će biti oni koji imaju 32 mandata. Zlatni glas, u ovoj podjeli će imati premijer Miodrag Lekić“, kazao je Mandić.  

Jedan od lidera DF-a Milan Knežević, kazao je da je taj politički savez odricanjima i idejama dao najveći doprinos da dođe do dogovora.

„Danas šaljemo poruku Đukanoviću da očekujemo da Lekić u toku dana dobije mandat za sastav vlade, spremni smo i da ga pismeno objavijestimo a ako je potrebno i usmeno. Mi ćemo nakon ove konferencije obavijestiti Đukanovića da je postignut dogovor“, rekao je Knežević.

On je ocijenio da je zadovoljena izborna volja, bez obzira što je, po demokratskim pravilima, DF podnio najveću žrtvu.

Lider Radničke partije Maksim Vučinić, ponovio je da su svi stali iza jednog kandidata i da ima podršku 41 poslanika.

„Radnička će u daljem đelovanju svoje političke ciljeve ostvarivati kao konstituent DF“, dodao je Vučinić.

Podsjetimo danas ističe rok do koga bi predsjednik države Milo Đukanović trebalo da predloži mandatara za sastav vlade.

Joković: SNP spreman da stavi potpise

U Crnoj Gori se konačno došlo do izborne volje građana iz 2020. godine, kazao je predsjednik Socijalističke narodne partije (SNP) Vladimir Joković.

Joković je to kazao novinarima u Skupštini, nakon sastanka predstavnika stare parlamentarne većine.

On je rekao da su postigli dogovor da mandatar bude lider Demosa Miodrag Lekić.

„Došlo se konačno do izborne volje građana iz 2020. godine. Pobjednička vlada pobjedničke koalicije od avgusta 2020.“, naveo je Joković.

Kako je kazao, stoje na raspolaganju Lekiću za sve što je potrebno u budućnosti.

„Pola URA-i i SNP-u, pola ostalim koalicijama. Sumnjam da će biti nekog prevladavanja, da bude zlatni glas Lekića“, ocijenio je Joković.

Joković je kazao da je Predsjedništvo SNP-a na elektronskoj sjednici sa 100 odsto glasova podržalo tu odluku. On je kazao da je SNP spreman da stavi potpise.

„SNP je ovog trenutka spreman da učini. Sve što se pričalo je potpuno neistina“, istakao je Joković.

Podsjećamo, sastanak je počeo oko 11 sati, nakon skoro sat i po vremena pregovora data je pauza, kako bi predstavnici Građanskog pokreta URA razmotrili ponudu za dogovor stare većine.

Predstavnici parlamentarne većine do sad su se sastajali više puta kako bi postigli dogovor o izboru mandatara i rukovodstva Skupštine.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić i Milan Knežević, Građanskog pokreta URA Mileta Radovanić i Zoran Mikić, dok su na sastanku u ime Demokrata Zdenka Popović, Dragan Krapović i Danilo Šaranović.

Na sastanak u Skupštinu Crne Gore bili su i lideri Socijalističke narodne partije (SNP) Vladimir Joković, Ujedinjene i Prave Crne Gore Goran Danilović i Marko Milačić, Civisa Srđan Pavićević, Demosa Miodrag Lekić, kao i predsjednik Radničke partije Maksim Vučinić.

  • 1

    Radio