AKTUELNO Više

 Postavljanje napera u završnoj fazi, Mitrović:”Eksperimentalno rješenje se pokazalo najboljim načinom zaustavljanja erozije”

Prej tvteuta15:02 24 Februar 2021

Naperi na Adi Bojani su privremeno, eksperimentalno rješenje koje se, za sada, pokazalo kao najbolji način za zaustavljanje erozije na Adi Bojani. To je konstatovano nakon obilaska završnih radova na Adi, gdje je danas boravio ministar ekologije, prostornog planiranja i urbanizma prof. dr Ratko Mitrović sa saradnicima, predstavnici JP “Morskog dobra”, kao i predsjednik Opštine Ulcinj Ljoro Nrekić i predstavnici HTP “Ulcinjska rivijera”. Mitrović smatra da je ovo jedini način da se dalja erozija spriječi do početka ljetnje sezone, kao i da već razmatraju neko trajno rješenje za plažu na Adi.

„Naper je uradio svoje i počeo je da funkcioniše. Ovo nije ni  estetski a ni ekološki prihvatljivo, ali vjerujemo da će se u skoroj budućnosti naći neko bolje rješenje, koje će poslužiti i za zaštitu plaže i nekoj namjeni u turističke svrhe“, poručio je ministar Mitrović.

Iako je javnost očekivala adekvatnije rješenje, poput postavljanja betonskog napera, Državni sekretar ministarstva ekologije prof. dr Danilo Mrdak kazao je za TV Teuta da su “zatekli živu debatu oko toga da li bi se išta trebalo raditi”.

“Ovo je interventna mjera kako bi se plaža makar djelimično obezbijedila za ljetnju sezonu, i rezultat ovog napera je upravo to što mi stojimo danas na mjestu gdje prije nekoliko sedmica to nije bilo moguće. Naper već  funkcioniše i on će ove godine poslužiti kao  sistem, koji će da obrani dio plaže a koji će se kasnije nasuti pijeskom, kako ovakav izgled ne bi dočekao turiste na Adi Bojani ”, kazao je Mrdak.

Iz Morskog dobra, koje rukovodi izgradnjom napera, smatraju da se u ovaj posao ušlo sa dosta skepse i da li će biti efekta ili ne.

“Ovo je naper koji je predložio prof. Sava Petković i prema njegovoj zamisli smo radili naper. U ovaj posao se ušlo sa dozom skepse, da li će naper dati efekat ili ne, ali ono što danas vidimo je potvrda da naper funkcioniše I da ga treba ispitati kako će se pokazati u narednom periodu”, kazao je pomoćnik direktora Morskog dobra Dragoljub Marković.

  • 1

    Radio