SliderMN Više

Poslanici danas raspravljaju o skraćenju mandata Skupštini

Prej tvteuta09:09 30 Septembar 2022

CDM – Poslanici crnogorskog parlamenta trebalo bi danas da raspravljaju o prijedlogu predsjednika države Mila Đukanovića za skraćenje mandata Skupštini.

Zakonodavni odbor i Odbor za politički sistem nisu se o tome izjasnili jer Đukanović nije došao na sjednice tog skupštinskog tijela. Nakon toga Đukanović je optužio parlamentarnu većinu da se boji raspisivanja izbora.

Vijesti pišu da današnje sjednice Skuoptine najvjerovatnije neće ni biti jer se sinoć parlamentarna većina saglasila da neće podržati dnevni red. Sjednica je zakazana za 12 časova.

Poslanica DF-a Simonida Kordić je kazala sinoć da će se ova inicijativa danas ipak naći pred poslanicima u parlamentu.

“Poslovnik kaže da bez izvještaja matičnog odbora ne može doći do stavljanja na dnevni red bilo koje tačke, međutim, presedani su učinjeni i ranije – kad je donošen Zakon o sportu – nije bilo izvještaja matičnog odbora, a ipak se o njemu glasalo”, ukazala je Kordić.

Ona je istakla da je dogovor sa kolegijuma da se “neće kriti iza tehnikalija”.

“Dozvolićemo poslanicima da se odrede po pitanju stavljanja te odluke na dnevni red”, kazala je Kordić.

Đukanović je u obrazloženju za skraćenje mandata parlamentu naveo da se nijesu stekli uslovi da mandat za sastav Vlade povjeri lideru Demosa Miodragu Lekiću.

Kako je rekao, konsultativni proces je jasno pokazao da nema osnova da se u Ustavom predviđenom roku predloži mandatar koji bi obezbijedio podršku u Skupštini za sastav 44. Vlade Crne Gore.

“Skraćenje mandata Skupštini najoptimalnije rješenje u datoj političkoj situaciji, i da je u najboljem interesu svih građana Crne Gore, jer se time otvara mogućnost za organizovanje prijevremenih parlamentarnih izbora u sto kraćem roku”, smatra Đukanović.

To će, kako je ocijenio, omogućiti izbor vlade koja će djelovati u punom kapacitetu.

Đukanović je naglasio da regionalni globalni kontekst i političko–bezbjednosni izazovi, ekonomski i finansijski problemi Crne Gore, posebno u energetskom sektoru, zdravstvu i drugim oblastima, zahtijevaju kompetentnu, odgovornu i efikasnu vladu.

“Vjerujem da se do takve vlade može doći jedino odlukom građana na izborima”, ocijenio je Đukanović.

  • 1

    Radio