Posjeta Erdogana Crnoj Gori – „Odnosi CG i Turske prijateljski“

Prej tvteuta14:38 28 Avgust 2021

Abazović dočekao Erdogana na aerodromuTurski predsjednik Redžep Tajip Erdogan boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori. Erdogana i njegovu suprugu na aerodromu u Podgorici dočekao je potpredsjednik Vlade Dritan Abazović sa saradnicima i ambasadorka Turske u Crnoj Gori Songul Ozan. Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović sa suprugom Lidijom je ranije danas dočekao na Cetinju predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana i njegovu suprugu Emine. Nakon ceremonije dočeka, upisivanja u knjigu gostiju, predsjednici su imali i tête-à-tête razgovor.

„Odnosi između Crne Gore i Turske su prijateljski i veoma razvijeni. Međudržavni odnosi su razvijeni, a zahvaljujući članstvu Crne Gore u NATO  savezu postali smo i partner“, kazao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

“Želim da izrazim nadu da će današnja posjeta predsjednika Turske značiti novi impuls međudržavnih odnosa”, dodao je Đukanović.

Izrazio zadovoljstvo onim što Republika Turska doprinosi evropskoj i evro-atlanskoj perspektivi zapadnog Balkana.

“Kao dio našeg regiona Turska razumije deficit stabilnosti koju imamo na Zapadnom Balkanu i potrebu da taj deficit prevaziđemo. Zato Tuska insistira na otvorenim vratima Nato i EU za zemlje regiona”, kazao je on i istakao da je to veoma važno.

Dodao je da ima prostora za razvoj ekonomskih odnosa, za povećanje spoljno-trgovinske razmjene i investicija i shodno tome porazgovarali su o mogućnostima i potezima koje treba povući.

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan se zahvalio na gostoprimstu koje je ukazano delegaciji koju predvodi.

„Prijateljski odnosi još od davnina postoje. Nalazimo se na Cetinju gdje smo nekada mogli da svjedočimo prvom predstavništvu Turske. Turska je jedna od prvih država koja je priznala crnogorsku nezavisnost. Pomoć koju smo poslali Crnoj Gori, kao i ono što je Crna Gora nama pomogla, je pomoglo našem zajedničkom prijateljstvu“, rekao je Erdogan.

Dodao je da je Turska među 10 država po ulaganjima Crnoj Gori, te da očekuje da će Crna Gora uskoro postati članica Evropske unije. Naveo je da su i razgovarali o Balkanu i događajima koji utiču na region.

Tokom posjete Erdogan će se sastati sa predsjednikom Skupštine Aleksom Bečićem i predsjednikom Vlade Zdravkom Krivokapićem.

Erdogan će sa Bečićem i Krivokapićem danas poslijepodne razgovarati u Vili Gorica.

Planirana je i posjeta Nizamskoj džamiji i Medresi Mehmet Fatih koje se nalaze u Tuzima.

  • 1

    Radio