TURIZAM Više

Posjećenost u maju uliva nadu u dobru sezonu

Prej tvteuta10:18 13 Maj 2022

Ako se po jutru dan poznaje, i ove godine može se očekivati dobra, ako ne i odlična turistička sezona. Uprkos inflaciji, ratu na istoku Evrope i još uvijek prisutnoj koroni, zvanični  podaci Turističke organizacije Ulcinja pokazuju da je posjećenost u prvim danima maja na nivou prošlogodišnje, pa čak i bolja.

„Maj mjesec je krenuo dobro, i možemo da kažemo da imamo mali rast gostiju. Prethodne godine u ovo doba imali smo 2024 noćenja, dok ove godine imamo blagi rast, tačnije 2838 ostvarenih noćenja.  Imamo pad posjećenosti iz nekih susjednih država, dok iz nekih drugih država bilježimo rast. Što se tiče gostiju iz Albanije, tu bilježimo blagi pad evidentiranih gostiju. Sa druge strane, bilježimo rast broja registrovanih gostiju sa Kosova, Srbije i iz Rusije, što je interesantan podatak“, kazao je savjetnik za marketing i medijsku saradnju TO Ulcinj Bekim Šurda.

U toku prethodnog perioda TO Ulcinj je zajedno sa drugim turističkim organizacijama iz Crne Gore učestvovala na sajmovima u zemljama regiona, dok je od inostranih tržišta najznačajniji sajam bio u Pragu.

U TO smatraju da rat u Ukrajini, ekonomska kriza i još uvijek aktivan koronavirus u Evropi neće drastično uticati na ovogodišnju turističku sezonu u Ulcinju.

„Mislim da sve to neće drastično uticati na sezonu, što već pokazuju i brojke, koje su bolje u odnosu na prošlogodišnje. Možda ćemo imati i bolju sezonu od prethodne koja je bila i kraća, ali ove godine očekujemo i dužu sezonu, barem po našim evidencijama, a realno stanje je još bolje“, zaključuje Šurda.

Više o očekivanjima za sezonu pogledajte u večerašnjem izdanju emisije „Hronika Ulcinja“, od 20 i 30.

S.Vukčević

  • 1

    Radio