Sociale Više

Porodica Omerović vapi za novim domom

Prej tvteuta14:27 7 Jun 2019

Napušteno građevinsko preduzeće  „Primorje“ već nekoliko mjeseci jedini je dom tročlanoj porodici Omerović iz Ulcinja. Glava porodice, Fuad, zbog povreda koje je zadobio prilikom saobraćajne nesreće, nije u stanju da obavlja teže fizičke poslove kojima bi prehranio svoju suprugu Zuraju i osmogodišnju kćerku Elmedinu. Mjesto u kome njih troje trenutno žive sve se može zvati, sem domom.

 Kamera Televizije Teuta  zabilježila je samo djelić trošnog objekta koji prokišnjava, a još težu životnu situaciju čini život bez struje, vode i osnovnih životnih potreba. Bez stalnih primanja Omerovići jedva uspijevaju i da se prehrane, a kamoli da priušte bolje uslove. Život u trošnom objektu, prepunom vlage, ugrožavaju i razne  životinje, a posebno zmije i glodari. 

Ni Fuadova supruga, Zuraja Begzić ne može se pohvaliti boljim zdravljem. Ona ima astmu i napade migrene.  Bez zdravstvenog osiguranja, ovoj porodici i najmanja bolest pada teško, jer ne uspijevaju da sakupe novac za ljekove.

Ovakav život, u bijedi i siromaštvu ovu porodicu nije oduvijek pratio. Nekada su imali lijep život, dok ih životni problemi nijesu najterali da ostave svoj dom, i potraže krov bilo gdje.  Njihova zajednička kćerka Elmedina nije u mogućnosti da redovno  pohađa nastavu u školi, jer  nema niti garderobe, niti uslova za odlazak u školu, a ima i dana kada na spavanje odlaze gladni. Duže od mjesec dana nije išla u školu, jer je usljed bolesti morala ostati kući. Omerovići još jednom mole sve svoje sugrađane i  ljude dobre volje za solidarnost,i pomoć bilo koje vrste, a prvenstveno novi dom. 

  • 1

    Radio