SliderMN Više

Porazne brojke – svega 60% djece primilo MMR vakcinu, epidemija na pragu

Prej tvteuta11:05 13 Januar 2023

U Crnoj Gori je MMR vakcinom protiv malih boginja vakcinisano 60 odsto djece predškolskog uzasta dok je za kolektivan imunitet neophodano preko 95 odsto vakcinisanih, kazao je direktor Instituta za javno zdravlje Crne Gore Igor Galić. On je ponovio da zbog niskog nivoa vakcinisane djece i prvih slučajeva infekcije u susjednoj Srbiji, i u Crnoj Gori uskoro možemo očekivati prve slučajeve infekcije u Crnoj Gori.

“Među djecom 2021. godište, broj vakcinisane djece sa 13 mjeseci je nizak i iznosi 3,3 odsto a do 24 mjeseca 11,7 odsto. Za 2020. godište sa 13 mjeseci je vakcinisano 3,9 odsto do 24 mjeseca 23,1 odsto. Taj procenat dalje raste. Za 2010. godište sa prvih 13 mjeseci vakcinisano je oko 47 odsto djece a sa dvije godine 78 odsto. Ako gledamo predškolski uzast obuhvat vakcinisane djece je iznad 60 odsto. To nije dovoljno jer je za kolektivan imunitet neophodan obuhvat preko 95 odsto”, istakao je Galić u emisiji Dobro jutro Crna Goro.

On je upozorio da je epidemija malih boginja na pragu i pozvao roditelje da što prije vakcinišu svoju djecu.

U IJZCG se, kaže, nadaju da do epidemije neće doći ali će ona, kako je dodao, podrazumijevati i restrikcije.

“Ako se pojavi u vrtiću jedna osoba svi će ići u izolaciju tokom inkubacionog perioda od 3 nedjelje”, istakao je Galić.

Dodaje da će u ponedjeljak na sastanku sa kolegama iz Ministrastva zdravlja razmatrati situaciju. Podsjećamo, prethodnih dana zabilježeni su slučajevi malih boginja u Srbiji.

“Možemo očekivati prve slučajeve u Crnoj Gori obzirom na komunikaciju, transport i međunarodnu trgovinu koja se obavlja posebno u regionu i obzirom na slab obuhvat imunizacijom”, kazao je direktor IJZCG.

On je objasnio da su male boginje zarazna bolest koja se prenosi prije svega respiratornim putem, kapljicama, prilikom govora kašlja i vazdušnim putem naročito u zatvorenim prostorijama.

“To je zarazno oboljenje i veliki broj osoba nevakcinisanih od jednog oboljelog može da se inficira. U zatvorenoj prostoriji sa deset osoba jedna inficirana zaraziće ostalih 9”, kazao je Galić.

To je, kaže, jedna od najzaraznijih oboljenja.

“Ospa se najprije javlja na glavi a onda širi tijelom. Osoba je zarazna prije pojave specifičnih simptoma i to je epidemiološki opasno jer osoba nije svjesna da boluje dok se ospe ne pojave. Osoba je zarazna od petog do dvadesetog dana u odnosu na kontakt sa oboljelom osobom a inkubacioni poeriod je od 10 do 12 dana”, objasnio je Galić.

  • 1

    Radio