SliderMN Više

Pomoć domovini kao uzvišeni cilj: „Kada bude manje podjela biće nam bolja budućnost“

Prej tvteuta13:59 7 April 2023

Svoj topli, roditeljski dom, i Jadransko more, tada dvadesetogodišnji Jasmin Novaj zamijenio je velegradom, jednim od najvećih na svijetu. U Njujorku je prije 9 godina počeo svoj put ka stvaranju jednog novog, boljeg ali i ispunjenijeg života, ne zaboravivši svoju rodnu grudu, a ni prijatelje. Često dolazi u svoj Ulcinj, kome zajedno sa svojim prijateljima pomaže koliko god je u mogućnosti. Trenutno je vlasnik kompanije „Dolcinium“, baziranoj u Njujorku, a ujedno je i potpredsjednik Islamske zajednice Plav – Gusinje, koja broji oko 30 hiljada članova  i najveća je takva zajednica sa ovih prostora u Sjedinjenim Američkim državama.

Novaj

“ Ja sam samo Božji rob, koji gleda da nađe neko pozitivno mjesto u društvu, da pomogne sebi i ljudima oko sebe. Oženjem sam, imam dijete, još jedno je na putu, ako Bog da Muhamed stiže 13. jula … Hvala Bogu, to sam naslijedio sam od svoje zajednice, a prije svega mi gledamo nada ne zaboravimo narod u Crnoj Gori, bez obzira je liu pitanju Ulcinj, Plav , Gusinje… Obzirom na to da sam u zajednici jedini iz Ulcinja, nastojim da pomognem koliko mogu za svoj grad, i za sada je to bilo dobro, bilo da su u pitanju džamije, škole, bolnice, humanitarne akcije….“, kaže Jasmin. koji, kad god može, dolazi u svoju domovinu.

Dobročinstvo se ne dijeli po religijama, ne poznaje boju kože, ime ni bogatstvo. Time se vodi i ovaj mladi Ulcinjanin.  U eri digitalnog doba, često nailazimo na brojne objave u kojima se skoro pa nadmećemo, ko će nešto bolje, ljepše i više uraditi. Jasmin kaže da je važno pomagati svima, ali i davati uzor drugima, kako bi i oni slijedili njihove postupke.

foto:privatna galerija

„Naša vjera nas uči da stvari radimo u Božje ime a ne da bi dobili zahvalu od ljudi. Ko se drži toga stava, on će i dalje nastaviti da donira. Naša vjera nas uči da nam je zabranjeno da zaspemo ako znamo da nam je komšija gladan, bez obzira je li musliman, katolik, pravoslavac.. .Ako je jedna ideologija takva, to je nešto što me pokreće. Imao sam iskušenje od Alaha jer sam i ja sa 13 godina  ostao jetim (siroče) bez oca, i znam taj osjećaj, i takvoj djeci ja pomažem,  to su djela koja samo ja i Bog znamo. Takva djela ne objavljujem… Ali u suštini, čak i kad podijelim objavu, želim da motivišem ostale da rade slične stvari.. Kada podijelite stvari samo da bi ljudi vidjeli gdje je na primjer njihova donacija otišla, i kad je to transparentno, bude pozitivnije“, smatra Novaj. 

Nedavno je obradovao dva svoja sugrađanina putovanjem na vjersko hodočašće Umru, u svetilištima Meke i Medine. Naš sagovornik  nam je potvrdio  da je neizmjerna radost kada nekoga usrećite ovakvim poklonom, koji je ,kako kaže, poseban za sve islamske vjernike.

„To je nešto što me stvarno čini sretnim, jednako kao i kad pomažem jetimima, ne dobije svako priliku da posjeti ta sveta mjesta, i to je jedna drugačija energija…. Ja sam bio par puta, i želio sam da to osjete i moji sugrađani, mi u Americi to sebi lakše možemo priuštiti, ovdje je to malo teže i sporije je sačuvati sredstva za to. Moja je volja da i moj narod osjeti sličnu stvar“, poručuje Jasmin.

Za sam kraj, Jasmin je imao poruku za svoje sugrađane i sunarodnike, kako u Ulcinju tako i Americi.

„Da manje gledaju na vjeru i naciju, da se više skoncentrišu da pomažu jedni drugima. Mi smo imali takvu sudbinu da budemo u Americi, i tamo se družimo i radimo zajedno sa pravoslavnima, katolicima, Crnogorcima, jedan od mojih najboljih drugova je Ranko… Ako se budemo skoncentrisali da te stvari manje gledamo, imaćemo bolju budućnost. To kažem ja kao vjernik, ali nažalost vidim da je ovdje narod  baš podijeljen, samo ako se ujedinimo i krenemo boljim putem, bolje stvari će nas čekati u budućnosti“, zaključuje naš sagovornik.

Širu verziju ove priče, pogledajte u večerašnjem izdanju emisije „Hronika Ulcinja“, od 20 sati i 30 minuta.

  • 1

    Radio