SliderMN Više

Policija spremna za špic sezone, najveći izazov saobraćajne gužve, javni red i mir ali i prosjaci

Prej tvteuta13:44 3 Jul 2023

Održavanje javnog reda i mira, regulisanje saobraćajnih gužvi, praćenje situacije na terenu ali i problem prosjačenja – to su glavni izazovi sa kojima će se pripadnici Odjeljenja bezbjednosti Ulcinj baviti i u toku ovogodišnje sezone. U sezonu, prema riječima vršioca dužnosti Načelnika OB Ulcinj, Blaža Ćetkovića, ulcinjska policija ulazi spremna, pojačana sa još desetak pripadnika UP iz drugih gradova.

„Mi se brinemo zajedno i sa drugim organima javne uprave  i zajednički ćemo uraditi sve da  sezona protekne u najboljem redu. Mogu da naglasim da od 1. jula imamo uobičajenu ispomoć sa sjevera, njih deset uniformisanih službenika,neki od njih su i ranije dolazili kod nas i  znaju problematiku Ulcinja. Mogu da kažem da trenutno imamo daleko više gostiju nego prošle godine u ovom periodu, a to vidimo i po gužvama, posebno na Maloj plaži koja je blokirana u večernjim satima. Naše uske ulice, to je stara boljka, nesavjesni vozači, to su neki problemi na terenu, ali sa Komunalnom policijom odolijevamo svemu i sve do sada protiče u najboljem redu“, kazao je Ćetković.

Ćetković

Saobraćajna nekultura i nesavjesno ponašanje u saobraćaju nešto je što je nažalost obilježilo mjesec jun, te je Ćetković iskoristio priliku da gostujući u jutarnjem programu TV Teuta apeluje na sve vozače, posebno na motocikliste da poštuju pravila i brinu o svojoj i tuđoj bezbjednosti.

„Kraj juna je bio dosta negativan po tom pitanju, imali smo jedan nesretan  slučaj u Donjem Štoju kada je stradalo dvogodišnje dijete, ali to je bio izolovan slučaj. Imamo i slučaj kada je motociklista iz Albanije smrtno stradao od posljedica  nesreće, gdje je isključivi razlog smrti nenošenje kacige, i od povreda glave je nastupila smrt, a bio je star svega 19 godina. Apelujemo na sve motocikliste da nose zaštitne kacige, ne da ih ne bi policija kaznila, kaciga se nosi isključivo zbog svoje bezbjednosti“, dodaje Ćetković.

VD Načelnika OB Ulcinj  kazao je da će dvije tačke u saobraćaju biti fokus – uži reon grada, ulice koje gravitiraju ka Maloj plaži i Velika plaža.

„Nećemo zapostaviti ni druge pravce, i regionalni put Ulcinj – Ada je veoma frekventan, imamo jutarnju i predvečernju migraciju, moramo se fokusirati na svakom dijelu saobraćajnica, ali su ove dvije tačke glavne. Pratićemo naravno i bezbjednost na vodi, gdje apelujem na sve one koji upravljaju plovilima da budu veoma oprezni, jer smo i na vodi imali nemilih situacija i nesreća“, potvrdio je Ćetković.

On je naglasio da je reon Male plaže u kasnim i ranim jutarnjim časovima glavni fokus praćenja javnog reda i mira, a prati se i tiha zona na Adi Bojani. Odgovarajući na pitanje zašto je u Ulcinju izražen problem prosjaka koji dolaze tokom sezone, Ćetković je naveo niz problema u tom dijelu – između ostalog, kazao je  da bi država trebala da se pozabavi sa ovim problemom koji se ogleda u više segmenata.

„Prije nekih petnaestak dana obilazili smo lokalitet Bijele gore, gdje najčešće borave tokom ljeta, i odatle se kreću u prosjačenje. Mi smo u kontinuitetu radili akcije „prosjak“ u saradnji sa drugim institucijama … To je jako delikatno, mi često nailazimo na djecu od 5,6 godina i nemamo mogućnosti da ih negdje smjestimo, mi procesuiramo njihove roditelje, pišemo im kazne, međutim oni pođu kod sudije za prekršaj, nekada ne budu ni sankcionisani, nekada se samo upozore, jer često nemaju da plate te kazne, tako da je to zaista veliki problem“, kazao je Ćetković.

Zašto Ulcinj muči muku sa prosjacima a ostale primorske opštine ne, barem ne u većoj mjeri, Ćetković objašnjava da bez državnih organa i reakcije čitave zajednice problematika ne može adekvatno da se iskorijeni, te da se sa njim moraju baviti znatno ranije prije početka sezone.

prosjačenje ogroman problem koji treba da riješi kompletna zajednica

„Najveći broj tih lica dolazi sa Kosova i Albanije, tu je ta jezička pogodnost… Lica koja su smještena u Podgorici, Koniku, Beranama potiču iz krajeva gdje je dominatni jezik albanski, tako da oni ovdje očigledno nalaze pogodno tle. To je problem koji treba da riješi čitava zajednica, ima među njima i onih koji nemaju dokumenta, nemaju riješen status“, zaključuje Ćetković.

  • 1

    Radio