Pokrenuta incijativa bratimljenja opština Ulcinj i Silvi

Prej tvteuta11:26 15 Oktobar 2021

Predsjednik Opštine Ulcinj Aleksandar Dabović i Predsjednik Italijanske Opštine Silvi Andrea Scordella odlučni u namjeri da uspostave iskrene bratske odnose i saradnju između dvije opštine i građana, saopšteno je iz Opštine Ulcinj.

“Ulcinj i Silvi imaju usku istorijsku povezanost. Turistička opština Silvi, koja pripada regionu Abruco, je poznata po tome što su se tokom petnaestog vijeka u njoj nastanile brojne ulcinjske porodice, čiji potomci i dan danas sebe ponosno nazivaju Dulčinoti (Dolcignotti), što znači Ulcinjani”, navodi se u saopštenju.

Ističe se da predsjednik Scordella zna tačnu godinu (1458) kada je njegova porodica napustila Ulcinj i trajno se nastanila u Silvi. Ova zajednica je ponosna na svoj grad porijekla i nostalgično gleda prema njemu. To, dodaje se, najbolje dokazuje simbolično postavljena klupa, okrenuta prema Crnoj Gori i Ulcinju da bi sjedeći na njoj “Vidjeli Ulcinj, vidjeli svoj grad porijekla”.

“Sa zadovoljstvom želim da vam saopštim da smo zajednički pokrenuli incijativu bratimljenja opština Ulcinj i Silvi”,  poručio je Dabović.

  • 1

    Radio