SliderMN Više

Počinju prijave za isplatu uvećanih naknada za djecu rođenu 2022. godine

Prej tvteuta12:05 13 Januar 2023

Roditelji beba rođenih 2022. već mogu da se prijavljuju nadležnim centrima za socijalni rad za isplatu uvećane naknade za novorođenčad, kazao je državni sekretar u Ministarstvu rada i socijalnog staranja Darko Stojanović i dodao da ovih dana počinje primjena izmijenjenog Zakona koji to predviđa.

Poslanici Skupštine Crne Gore usvojili su krajem prethodne godine izmjene Zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti, prema kojima je dosadašnja naknada od oko 130, odnosno 150 eura uvećana na 900, odnosno 1.000 eura, u zavisnosti da li je porodica korisnik MOP-a. Zakonom je definisano, s obzirom na to da će se nove odredbe primjenjivati retroaktivno, da roditelji koji su dobili djecu u toku 2022. godine, treba da se u roku od tri mjeseca opet prijave centrima za socijalni rad. Oni će tako dobiti razliku između starog i novog iznosa naknade, a svi koji ubuduće dobiju djecu imaju pravo na novi iznos.

Prema informacijama portala Roditelji.me, nova verzija Zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti objavljena je u Službenom listu 10. januara, a stupiće na snagu osam dana kasnije.

  • 1

    Radio