AKTUELNO Više

Počeo sastanak: Predstavnici većine o formiranju Vlade

Prej tvteuta14:22 16 Novembar 2022

U Skupštini Crne Gore počeo je sastanak predstavnika parlamentarne većine od 30. avgusta 2020. godine o rješavanju političke krize sa posebnim akcentom na formiranje nove Vlade. Tema sastanka biće i izbor sudija Ustavnog suda, kao i inicijativa za pokretanje postupka za utvrđivanje da li je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović prekršio Ustav.

Na sastanak su stigli Andrija Mandić, Milan Knežević, Branko Radulović iz Demokratskog fronta, Dragan Krapović iz Demokrata, Miloš Konatar iz URA-e, Goran Danilović iz Ujedinjene Crne Gore, Miodrag Lekić iz Demosa, Maksim Vučinić iz Radničke partije, Bogdan Božović iz SNP-a, Zoran Miljanić iz CIVIS-a…

Podjsećamo, parlamentarna većina je predložila Miodraga Lekića za mandatara.

Međutim, predsjednik Crne Gore Milo Đukanović vratio je 7.novembra Parlamentu na ponovno odlučivanje zakon o izmjenama i dopunama zakona o predsjedniku Crne Gore, kojim je većina zastupnika pokušala natjerati Đukanovića da mandat za formiranje nove vlade povjeri Lekiću.

Đukanović je u obrazloženju naveo kako bi se potencijalnim proglašavanjem tog zakona “neminovno otvorilo pitanje očuvanja ustavnosti i zakonitosti, te pravne sigurnosti u političkom i pravnom sistemu države“.

Takođe je naveo i kako su da bi se stvorile “očito nedemokratske“ pretpostavke za uništavanje ustavnog dobra kakvo je načelo podjele vlasti zasnovano na ravnoteži i međusobnoj kontroli.

I međunarodna zajednica opomenula je vladajuću većinu na posljedice usvajanja zakona koji bi mogao biti u suprotnosti s ustavom Crne Gore.

  • 1

    Radio