EKONOMIJA Više

Počela kampanja „Stop neregistrovanim vozilima“

Prej tvteuta17:21 16 Mart 2016

 Uprava policije MUP-a i Nacionalni biro osiguravača Crne Gore (NBOCG) pokrenuli su danas kampanju „Stop neregistrovanim vozilima“. To je bio i povod za pres konferenciju koju su danas održali rukovodilac Odsjeka za bezbjednost drumskog saobraćaja u Sektoru policije opšte nadležnosti Uprave policije MUP-a Dragan Klikovac i izvršni direktor Nacionalnog biroa osiguravača Crne Gore (NBOCG) Boris Šaban.

Naime, procjenjuje se da se u Crnoj Gori trenutno koristi oko 10.000 vozila koja nisu registrovana ili za koje je istekla važnost saobraćajne dozvole. Službenici Uprave policije MUP-a su u toku 2015. godine izdali 7.950 prekršajnih naloga korisnicima neregistrovanih vozila u saobraćaju. Podaci NBOCG govore da je ovo pravno lice tokom 2015. godne imalo oko 400 novoprijavljenih šteta nastalih korišćenjem neregistrovanih vozila u saobraćaju, a da ukupan isplaćeni iznos kompenzacija za taj period po tom osnovu iznosu 1.300.000 eura.

Upravo ovi podaci podstakli su UPMUP i NBOCG da pokrenu ovu kampanju koja ima za cilj ukazivanje građanima na važnost registrovanja vozila. Naime, neregistrovana vozila po pravilu nisu tehnički ispravna te je njihova upotreba u saobraćaju čest uzrok saobraćajnih nezgoda. Takođe korisnici ovih vozila ne posjeduju polisu obaveznog osiguranja za štetu pričinjenu trećim licima što znači da treća savjesna lica štetu ne mogu naplatiti od njih već od garantnog fonda NBOCG. Osim toga, korisnici neregistrovanih vozila po sili zakona na kraju snose sami svu štetu i troškove saobraćajne nezgode koju skrivili s obzirom da NBOCG ima pravo regresa prema njima po ovom osnovu.

Saobraćajni policajci će u ovih 15 dana na teritoriji Crne Gore podijeliti oko 15.000 flajera „Stop neregistrovanim vozilima“ kojima se ukazuje na važnost poštovanja zakona u ovom segmentu, zarad bezbjednosti učesnika u saobraćaju kao i smanjenja šteta nastalih u takvim saobraćajnim nezgodama koje u krajnjem padaju na teret lica koja su izazvala nezgode upotrebom neregistrovanih vozila. Iako cilj kampanje prvenstveno nije sankcionisanje nesavjesnih vozača već preventivno djelovanje, saobraćajni policajci će intenzivnije kontrolisati vozila u saobraćaju za vrijeme trajanja kampanje, tako da će vozačima koji se zateknu u korišćenju neregistrovanih vozila u saobraćaju biti uručen prekršajni nalog a ta vozila će biti isključena iz saobraćaja.

Kampanja „Stop neregistrovanim vozilima“ će trajati 15 dana, od danas do 01. aprila 2016. godine.

  • 1

    Radio