SliderMN Više

Perović:”Svi da budemo aktivniji u reformi javne uprave, zarobljenost institucija najveći problem”

Prej tvteuta10:59 9 Novembar 2021

Reforma javne uprave teče sporo, uprkos očekivanjima građana, malo toga je učinjeno po pitanju efikasnosti javne uprave. AKtivista civilnog sektora i neko ko detaljno prati rad lokalnih samouprava, posebno onu u Ulcinju, Džemal Perović, smatra da je zarobljenost institucija jedan od glavnih problema spore reforme. Nedostaje veća saradnja sa nevladinim sektorom, te će upravo na sjutrašnjem sastanku koji NVO MogUl organizuje sa kolegama iz tog sektora razmatrati konkretne probleme i da pošalju inpute samoupravi.

“U toku je izrada Strategije javne uprave, do 2025. godine, i treba da nađemo sebe kao civilni sektor i aktivni građani u tome, jer to je dvosmjerna aktivnost kada se želi uspješna reforma javne uprave. Ne trebaju nam  samo treninzi i edukacija za administraciju, već treba da svi budemo aktivniji u tom procesu i komunikaciji, da na neki način razbiju partitokratiju”, kazao je Perović.

Zakonodavni odbor razmatraće u četvrtak dopune Zakona o lokalnoj samoupravi kojim je predviđeno da lokalni izbori budu održani u 16 opština i Golubovcima istog dana naredne godine. Predloženim dopunama je predviđeno da lokalni izbori iduće godine budu održani u Mojkovcu, Petnjici, Cetinju, Ulcinju, Beranama, Podgorici, Baru, Bijelom Polju, Danilovgradu, Kolašinu, Plavu, Plužinama, Pljevljima, Rožaju, Žabljaku i Šavniku. Međutim pored  ove izmjene, neophodno je usmjeriti reformu ka boljoj  digitalizaciji, i to što hitnije.

“Ove izmjene se odnose samo na izborne reforme, da ne budemo konstantno u izbornom grču zbog izbora u nekoj opštini. Vjerujem da druge izmjene Zakona o lokalnoj samoupravi idu u pravcu digitalizacije i upravo ka olakšavanju pristupa građanima prema administraciji kada imaju neku potrebu, zato i postoji lokalna samouprava da bude u službi građanima”, zaključuje Perović.

S. Vukčević

  • 1

    Radio