POLITIKA Više

Perović:“Na formiranje Vlade se predugo čekalo, Ulcinj da u narednom periodu bude bolje tretiran“

Prej tvteuta19:20 26 Decembar 2020

Dvijehiljade dvadeseta godina će se, osim po pandemiji koronavirusa i krizi koju je prouzrokovala u svijetu i u Crnoj Gori, pamtiti kao godina presedana, kada je nakon trideset godina demokratskim putem smijenjena vlast na čelu sa Demokratskom partijom socijalista. Od litija Srpske pravoslavne crkve, preko korona krize, lošim upravljanjem za vrijeme sezone sve do izbora 30. avgusta,  koji su donijeli korijenite promjene na političkoj sceni – događaji su koji su obilježili odlazeću godinu. Aktivista i  jedan od lidera pokreta „Odupri se“ Džemal Perović smatra da je vlast smijenjena u najnezgodnijem trenutku, i da je uticaj crkve bio presudan.

„Ovu godinu vidim kao mnogo konfuznu, ne samo zbog korone. Činjenica je da su u 2020. godini narasle sve moguće krize. Dodatak dosadašnjoj konfuziji bilo je i izglasavanje Zakona o slobodi vjeroispovijesti koji je imao loš tajming. U ovoj godini političke snage su ostale na barikadama, ostalo je dvovlašće, a DPS nije istinski poražen jer je njihov vođa i dalje predsjednik države. Tu je i nova vlast koja ionako ima tanku većinu u parlamentu, a glođu se na isti način kao što su to činili do sada“, ocjenjuje Perović.

Drastične, tektonske poremećaje u pojedinačno najjačoj partiji DPS, nakon partijskog kongresa narednog mjeseca – Perović ne očekuje, ali ocjenjuje da je za tromjesečni period sastavljanja Vlade –  propuštena šansa da se „rasformira DPS“.

„Što god se desi nakon najavljenog DPS-ovog kongresa, ja mislim da je propuštena istorijska šansa da se DPS konačno pošalje u istoriju i rasformira, i da se otkriju sve slabosti režima koji je vodio državu u ovih 30 godina“.

To što je lider Građanskog pokreta URA Dritan Abazović na poziciji potpredsjednika Vlade, prema Peroviću, zasigurno će uticati na promjenu djelovanja  nove u odnosu na staru Vladu prema najjužnijoj ujedno i najsiromašnijoj crnogorskoj opštini.

„Bilo bi to nešto najnormalnije jer je Ulcinj do sada bio diskriminisan.  Samo da se isprave neke nepravde iz prošlosti, nama bi bilo dovoljno  da ovaj grad procvjeta“, zaključuje Perović.

  • 1

    Radio