SliderMN Više

Periferija Ulcinja u iščekivanju dječjih parkova, djeci za igru ostale samo ulice

Prej tvteuta11:07 25 Januar 2023

Iako se ni uže gradsko područje Ulcinja ne može pohvaliti da ima dovoljno igrališta za djecu, novo naselje na bulevaru Teuta, kao i naselja Đerane jedan i Đerane dva, Ulcinjsko polje, Kodre, i druga okolna naselja oskudijevaju bilo kakvim sadržajem za najmlađe. Nekada je na području Velike plaže postojalo nekoliko javnih igrališta u sklopu hotelskih kompleksa i plaža, međutim, ona više i ne postoje. Samo u ovom dijelu grada živi više stotina djece, uzrasta do 15 godina, i ona nemaju gdje da provedu svoje slobodno vrijeme, jer ni ulice nijesu bezbjedne, no one nijesu adekvatno mjesto za igru.

Jedino igralište gdje bi djeca kroz nekoliko godina mogla da se igraju i steknu predškolsko vaspitanje jeste najavljeni vrtić  u Ulcinjskom polju, na koji se još uvijek čeka, a kada će početi njegova izgradnja  još uvijek nije poznato. Međutim, to igralište bi svakako bilo za potrebe djece vrtića, a ne za kompletno naselje. I dok prethodne vlasti nijesu obratile pažnju na ovu, nasušnu potrebu najmlađih,  nova vlast u Ulcinju budžetom za 2023. godinu planira da izdvoji značajniju svotu novca za izgradnju novih i renoviranje postojećih, oronulih igrališta.

„Jako je bitno da investiramo u bilo kakvu vrstu aktivnosti koja doprinosi boljem životu naših najmlađih sugrađana, tako da je u planu izgradnja novog dječjeg igrališta i sanacija postojećih. U tu svrhu previđeno je stotinu hiljada eura,  ja sam lično imala iskustva sa izgradnjom ranijih igrališta tako da sam posebno zainteresovana za realizaciju ovog projekta. Pretpostavljamo da će se u ovoj godini i taj projekat završiti, predviđen je budžetom, jer ove godine je izglasan najveći budžet u istoriji Ulcinja, u iznosu od skoro 18 miliona eura i sigurna sam da će se naći sredstva za realizaciju brojnih projekata te ujedno i izgradnju novih igrališta“, kazala je ranije za TV Teuta menadžerka Opštine Ulcinj, Ivana Karađinović.

Za sada još uvijek nijesu poznate lokacije eventualnih novih dječjih parkova i igrališta, te bi  lokalna samouprava ozbiljno trebala da razmotri izgradnju neke vrste sadržaja za djecu iz ovih ulcinjskih naselja.

  • 1

    Radio