SliderMN Više

Perić: „Tri odjeljenja đaka prvaka sijeda u klupe, među upisanima i Njemci“

Prej tvteuta16:07 26 Avgust 2022

U novu školsku godinu u klupe Osnovne škole „Boško Strugar“ prvi put će sjesti i prvaci, koji će od ove školske godine nakon dužeg vremena biti raspoređeni u tri odjeljenja, dva odjeljenja na albanskom i jedno na crnogorskom odjeljenju. Direktorica škole Mladenka Perić otkrila je za naše kamere i da su na povećanju broja upisane djece radili intenzivno, te i da vjeruju da ovo nije konačan broj djece.

„To su djeca koja dolaze  iz Njemačke  odnosno  zemalja njemačkog govornog područja, to su ljudi koji nijesu naši povratnici, već izvorni Njemci, koji su se odlučili na život u Ulcinju. Odlučili su se za Crnu Goru, i naročito sam srećna što su izabrali naš predivni grad i što su odabrali našu školu, kao školu kojoj će povjeriti djecu da ih mi učimo i vaspitavamo i da se integrišu u naš školski sistem“, kazala je Perićeva, koja je kazala da se gotovo svakodnevno roditelje te djece interesuju za upis u njihovu školu.

Pored djece iz Ulcinja koja govore maternjim jezikom sa ovih područja,   u novu školsku godinu upisano nekoliko djece koji dolaze iz Njemačke, a koji će redovno pohađati školu.

MAJA

Školska godina i zvanično počinje 5. septembra, a prema dosadašnjim odredbama školski čas biće vraćen na 45 minuta, što znači da će se odvijanje nastave vratiti na staro.

Nažalost, i ovu godinu đaci će časove  fizičkog vaspitanja morati da održavaju  u dotrajaloj sali, koja još uvijek čeka potpuno renoviranje. Sa druge strane, enterijer škole se ovih dana uljepšava,  kreče se zidovi i ukrašavaju se hodnici, zbornica, kabineti, kako bi boravak učenicima u školi bio u ljepšem ambijentu.

„Kreči se sprat i prizemlje škole, osvježavamo prostorije, oslikaćemo i naše zidove, i biće to ljepši ambijent u kome će boraviti djeca i nastavnici. Osim toga, radiće se na sanaciji krova koji prokišnjava, što je bio veliki problem. Ti radovi će se izvoditi nešto kasnije. Ono što je jako bitno da radimo na poboljšanju nastavnih sredstava, kupili smo projektore za određene kabinete, a kroz donacije savjeta roditelja dobili smo 12 televizora. Pozivam i naravno donatore iz našeg grada  da nam pomognu u sanaciji dotrajalih podova, to je nešto što  mi sami ne možemo da isfansiramo, a tu je i problem naše fiskulturne sale. Ona je dotrajala, prokišnjava. Sanirali smo svlačionice, ali je sama sala vlaži i jednostavno je neuslovna i to je veliki problem, koji ćemo, nadam se ubrzo riješiti“, kazala je Perićeva.

Radovi se izvode od sredstava koje je škola uspjela da prikupi od davanja pod zakup školskog dvorišta, što je bila značajna pomoć za ove radove.

  • 1

    Radio