Sociale Më shumë

Përgatitjet kanë filluar, është e vështirë të planifikosh sezonin

Prej tvteuta11:14, 28 Shtator 2020

Drejtoresha  e Organizatës Nacionale Turistike të Malit të Zi, Zhelka Radak Kukaviçiq, tha se vendi ynë po përgatitet në mënyrë aktive për sezonin e ardhshëm turistik, megjithëse është e vështirë të planifikosh në rrethanat e pandemisë së koronavirusit.

Ajo tha në programin e mëngjesit të Televizionit të Malit të Zi (TVCG) se ata janë duke u përgatitur për sezonin sikur të mos kishte asnjë pandemi.

“Në një situatë kur kemi një armik të padukshëm, është e vështirë të planifikosh sezonin, por ne jemi duke u përgatitur për sezonin e ardhshëm sikur nuk do të ketë pandemi,” vuri në dukje Radak Kukavicic.

Ajo tha se Mali i Zi tani tani ka përpara vetes  sezonin turistik dimëror, dhe pastaj para-sezonin tjetër, i cili gjeneron shumë të ardhura.

Me rastin e Ditës Botërore të Turizmit, Sekretari i Shtetit në Ministrinë e Zhvillimit të Qëndrueshëm dhe Turizmit (MORT) Damir Davidović tha se Mali i Zi kishte bërë përparim të rëndësishëm në periudhën e mëparshme kur bëhet fjalë për zhvillimin e turizmit në zonat rurale.

Ai theksoi se në kontekstin e zhvillimit të turizmit rural në Mal të Zi, është e nevojshme të merren parasysh specifikat e vendit tonë, potencialet e të cilave ka shumë, si dhe sfidat, në mënyrë që të përcaktohet një politikë e përshtatshme për zhvillimin e mëtejshëm të tij.

Radak Kukavičić, nga ana tjetër, vuri në dukje se Dita Botërore e Turizmit është një mundësi për të treguar rolin dhe rëndësinë që ka turizmi për zhvillimin e komunitetit rural, por edhe për të dhënë kontributin maksimal për krijimin e një të ardhme më të mirë në ato zona.

“Të dhënat tregojnë se në komunat e rajonit verior dhe qendror, të cilat kryesisht e mbështesin ofertën e tyre në turizmin rural, numri i qëndrimeve gjatë natës është trefishuar në pesë vitet e fundit dhe një numër i familjeve rurale në veri kanë certifikata mjedisore ndërkombëtare ‘Travelllife’ dhe ‘EU Ecolabel’. Të vetëdijshëm se zhvillimi i turizmit në komunitetet rurale u jep të rinjve mundësinë për të fituar jetesën pa nevojën e migrimit në zonat urbane ose jashtë vendit, ne kemi intensifikuar të gjitha format e mbështetjes, stimujve dhe promovimit në atë drejtim “, tha ajo.

  • 1

    Radio