Aktuale Më shumë

Për Malin e Zi rreth 383 milionë euro për Axhendën e Reformës

Prej tvteuta14:23, 20 Qershor 2024

Qeveria në seancën e sotme miratoi Informacionin për procesin e përgatitjes së Agjendës së Reformës për Instrumentin e BE-së për Reforma dhe Rritje, me Propozimin për masat themelore reformuese dhe hapat për Axhendën e Reformës. Ky dokument i paraprin miratimit të dokumentit përfundimtar të Axhendës së Reformës, të planifikuar për në korrik.

Siç njofton Ministria e Çështjeve Evropiane, ky dokument i paraprin miratimit të dokumentit përfundimtar të Agjendës së Reformës, të planifikuar për në korrik.

“Sipas metodologjisë së përcaktuar të Komisionit Evropian, për Malin e Zi është përcaktuar një shumë prej rreth 383 milionë euro, nga të cilat rreth 255 milionë euro janë kredi me kushte të favorshme dhe 128 milionë euro janë grante të BE-së”, sqaroi ministrja e Çështjeve Evropiane Maida Goçeviq.

Ajo shtoi se vlera e Instrumentit të BE-së për Reforma dhe Rritje për të gjithë Ballkanin Perëndimor është gjashtë miliardë euro për periudhën 2024-2027.

Ajo shtoi se Qeveria, pas konsultimeve me shërbimet kompetente të Komisionit Evropian, ka identifikuar katër fusha kyçe të politikave në të cilat do të përcaktohen më tej masat reformuese: mjedisi i biznesit dhe zhvillimi i sektorit privat; dixhital dhe tranzicioni i energjisë/gjelbër; zhvillimi i kapitalit njerëzor dhe sundimi i ligjit/të drejtat themelore.

Në fund të janarit u formua një ekip pune për përgatitjen e Agjendës së Reformës për Instrumentin e BE-së për Reforma dhe Rritje, puna e të cilit koordinohet nga Ministria e Çështjeve Evropiane.

Duke sqaruar masat individuale të reformës, Ministrja e Çështjeve Evropiane shpjegoi se kjo paketë bujare fondesh do të përdoret për zbatimin e aktiviteteve që synojnë përmirësimin e rezultateve të hetimeve, aktakuzat e konfirmuara dhe vendimet përfundimtare në rastet e krimit të organizuar, si dhe një rishikim gjithëpërfshirës të ligjeve zgjedhore.

Sipas saj, pasi Qeveria miratoi Informacionin për procesin e përgatitjes së Agjendës Reformuese për Instrumentin e BE-së për reforma dhe rritje, ekipi punues do të finalizojë pjesën narrative të dokumentit sipas formës së përcaktuar nga Komisioni Evropian.

 

Pas harmonizimit të dokumentit me shërbimet kompetente të Komisionit Evropian, ai do t’i dorëzohet Qeverisë për shqyrtim dhe miratim.

  • 1

    Radio