POLITIKA Više

Parlamentarna skupština SE izrazila zabrinutost zbog polarizacije u CG

Prej tvteuta10:38 29 Januar 2022

Parlamentarna skupština Savjeta Evrope usvojila je Rezoluciju kojom se, u dijelu o Crnoj Gori, pozivaju sve partije i lideri da ne naglašavaju polarizaciju, već da pomognu da se njen intenzitet smanji. Rezolucija je bazirana na izvještaju o monitoringu država članica Savjeta Evrope, predstavnika danske delegacije u Mihaela Astrupa Jensena, prenosi TVCG.

U Rezoluciji se navodi da je PSSE zabrinuta zbog sve veće polarizacije crnogorske političke scene oko pitanja nacionalnog identiteta i da je Crna Gora do sada uspjela u velikoj mjeri da ograniči takve tenzije.

Pozdravljena je konstruktivna saradnja vlasti i Venecijanske komisije na razmatranju Izmjena i dopuna Zakona o državnom tužilaštvu i Nacrta zakona o tužilaštvu za organizovani kriminal i korupciju. Parlamentarna Skupština, međutim, napominje da zamjena svih članova Tužilačkog savjeta i imenovanje pet novih članova iz redova uglednih pravnika prostom većinom u parlamentu predstavljaju rizik za nezavisnost Tužilačkog savjeta.

Zato poziva crnogorski parlament da obezbjedi da pet novih članova TS iz redova uglednih pravnika bude imenovano na osnovu njihove kompetencije i da se smatraju politički neutralnim, piše, između ostalog, u nacrtu.

  • 1

    Radio