AKTUELNO Više

Parlament opet usvojio Zakon o predsjedniku

Prej tvteuta18:52 12 Decembar 2022

Skupština Crne Gore usvojila je po drugi put izmjene i dopune Zakona o predsjedniku. Za usvajanje tog akta, glasao je 41 poslanik. Skupština je nastavila rad, nakon što ranije danas nije izabrala sudije Ustavnog suda.

Šef kluba poslanika DF-a Slaven Radunović predložio je da se donese odluka, zbog hitnosti, da zakon bude objavljen u Službenom listu najkasnije dan nakon isteka roka do kada je predsjednik države dužan da potpiše zakon. Ovlašćena za sprovođenje ove odluke je predsjednica parlamenta Danijela Đurović. Za razloge hitnosti i dostavljanje Službenom listu, glasala je većina poslanika, odnosno 41 parlamentarac.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović vratio je 7. novembra Skupštini Zakon o predsjedniku na ponovno odlučivanje, ocjenjujući da bi takav akt izazvao konfuziju ustavnih nadležnosti najvažnijih državnih organa, uništio princip podjele vlasti i urušio državnopravni poredak.

Izmjene Zakona o predsjedniku usvojila je skupštinska većina prvi put 2. novembra.

Da bi zakon stupio na snagu neophodno je nakon usvajanja u Skupštini da ga proglasi predsjednik države svojim potpisom.

Izmjene Zakona su predviđale da parlamentarna većina preuzme nadležnosti predsjednika Crne Gore u oblasti predlaganja mandatara za sastav nove Vlade.

  • 1

    Radio