Pandemija i štrajk advokata usporila rad suda u Ulcinju

Prej tvteuta11:19 24 Septembar 2021

Efikasnost Osnovnog suda u Ulcinju znatno je usporena od početka pandemije, a ovog ljeta i zbog obustave rada advokata u Crnoj Gori. Sudija Sanja Mirović kazala je da se na dnevnom nivou obavi do 40 ročišta.

„Dnevno održavamo po 40 ročišta, iako nismo još uvijek u punom sastavu, jer jedan kolega koristi bolovanje nakon koronavirusa. Ročišta se zakazuju sa malim zakašnjenjem,i  taj rok je sada od mjesec i po do dva mjeseca, i to je trenutno maksimum, što zbog prebukiranosti advokata ročištima, što zbog prebukiranosti suda. Mi smo dužni da damo prioritet predmetima koji su starijeg datuma,i kako pristižu novi predmeti pokušavamo da ih uklopimo u redovan tok suđenja, kako bi  ispoštovali normu koja je godišnjim izvještajem propisana“, kazala je Mirović.

Što se tiče krivičnog postupka, tu je prema riječima Mirovićeve stanje nešto bolje, i broj  predmeta je na nivou 2019. godine.

„Priliv je na nivou 2019. godine, zadužili smo nekih 90 predmeta, uglavnom se radi o krivičnim djelima protiv imovine, krivičnim djelima sa elementima nasilja, ugrožavanje opasnim oružjem u tuči ili svađi, ugrožavanje bezbjednosti u saobraćaju i dr.“, dodaje Mirović.

S. Vukčević

  • 1

    Radio