AKTUELNO Više

Ovo je Vladin plan štednje struje: Koristiti LED svjetiljke, bojler paliti samo kad je potreban, ne sušiti veš u sušilicama, koristiti stepenice umjesto lifta…

Prej tvteuta15:52 16 Septembar 2022

Vlada je na današnjoj telefonskoj sjednici, na osnovu pribavljenih saglasnosti većine članova, usvojila Izvještaj o radu Nacionalnog savjeta za analizu i praćenje sigurnosti snabdijevanja energijom i energentima sa Predlogom preporuka za smanjenje potrošnje električne energije.

“Lokalne samouprave da pristupe smanjenju javne rasvjete postavljene na ulicama, trgovima, parkovima, sportskim igralištima i drugim objektima na minimalni bezbjednosno opravdan nivo; da svuda gdje je moguće da se ograniči ili smanji rad rasvjete bilborda i svjetlećih reklama; da svuda gdje je moguće da se ograniči rad reflektora na sportskim i drugim manifestacijama sa tendencijom organizovanja sportskih priredbi tokom dana; da hitno pristupe prelasku na LED rasvjetu”,preporuka je Vlade.

Predlog preporuka za organe državne uprave, lokalne samouprave, državnim preduzećima u vlasništvu države ili lokalne samouprave, javnim ustanovama i privredi je da se obezbijedi isključenje osvjetljenja nakon radnog vremena u prostorijama u kojima niko ne boravi; da obezbijede da objekti/prostorije koji se zagrijavaju/dogrijavaju u prostorijama imaju temperaturu najviše do 20 °C sa izuzetkom bolnica, ustanova socijalne zaštite, vrtića i škola; da se obezbijedi zamjena starih živinih svjetiljki novim LED svjetiljkama u javnom osvjetljenju u zgradama koje koristi javni sektor; da se ne koristi osvjetljenje u unutrašnjim prostorijama i kancelarijama u javnim zgradama u periodu kada ima dovoljno dnevne svjetlosti, ne postavljaju tamne zavjese i predmete koji zaklanjaju prirodnu svjetlost sa prozora, danju ne spuštaju roletne, da radne stolove postave tako da mogu da koriste prirodnu svjetlost.

Preporuka je i da isključuju osvjetljenje kada u prostoriji niko ne boravi; da se koriste stepenice umjesto lifta; da se štampaju samo potrebna dokumenta u neophodnom broju kopija i da se po završetku rada isključe svi računari, štampači i drugi uređaje.

Predlog preporuka za državna preduzeća je da operatori distributivnog i prenosnog sistema da sačine poseban plan ušteda sopstvene potrošnje električne energije; da naprave planove za smanjenje gubitaka distributivne i prenosne mreže; da stimulišu štednju električne energije kroz razmatranje odobravanja dodatnog popusta na računu za aktivnu električnu energiju kupcima koji smanje mjesečnu potrošnju u odnosu na isti mjesec prethodne godine.

Predlog preporuka za javni servis RTCG i drugim medijima koji posjeduju nacionalnu frekvenciju je da emituju promotivne spotove iz oblasti energetske efikasnosti i racionalne upotrebe energije; da u terminima povećane gledanosti medijskih programa obezbijedi učešće stručnjaka koji će korisnim savjetima i informacijama uticati na podizanje svijesti građana o potrebi energetske tranzicije; da promovišu aktivnosti na sticanju statusa kupca-proizvodača (tzv. prosumera) kao ekonomske mjere štednje krajnjih kupaca, ali i mjere za povećanje energetske nezavisnosti.

Predlog preporuka za preduzimanje mjera u domaćinstvima u cilju smanjenja potrošnje električne i toplotne energije

Ušteda na toploj vodi

Korišćenje bojlera za pripremu tople vode samo kada je potrebna, termostat bojlera, podesiti na temperaturu zagrijavanja do 60°C;

Uštede na rashladnim i grejnim uređajima

Postavljanje frižidera na 4°C, a zamrzivača na -18°C kako bi se obezbijedio optimum u potrošnji; razumno korišćenje grejnih uređaja u domaćinstvu; u toku dana koristiti sunce što više za osvjetljenje, kao i za zagrijavanje prostora u grejnoj sezoni, a tokom noći spustiti roletne i navući zavjese; ne pokrivati grejne elemente i uređaje nemještajem ili odjećom jer na taj način emituju manje toplote.

Uštede kod mašina za pranje veša i suda

Koristiti mašinu za pranje sudova i veša tek kada je puna, jer je energetski mnogo efikasnije; izbjegavati sušenje veša u sušilicama, već veš sušiti na vazduhu; temperaturama pranja jer se tako može uštedjeti treba koristiti program na nižim značajna količina energije.

Ušteda energije kod pripreme hrane

“Treba kuvati u poklopljenoj posudi jer se tako štedi do 20 odsto energije, takođe treba koristiti posude koje su veličinom srazmjerne grejnoj površini kako bi se izbjegao gubitak od 20 odsto energije; kada voda proključa, jačinu grijanja posude treba smanjiti na najnižu moguću temperaturu pri kojoj će voda da nastavi da ključa; najekonomičnije kuvanje obavlja se u ekspres loncu, kojim se vrijeme kuvanja i utrošena električna energija smanjuju za dva do tri puta; isključivanjem rerne 10 minuta prije kraja pečenja može se uštedjeti do 20 odsto energije; prilikom korišćenja rerne, poželjno je što manje je otvarati jer se pri svakom otvaranju vrata rerne izgubi 20 odsto toplote.

Ušteda energije kod rasvjete i ostalih električnih uređaja: gasiti svijetla u sobama u kojima se ne boravi; velike uštede mogu se ostvariti zamjenom običnih sijalica sa užarenim vlaknom LED metal-halogenim sijalicama. Ove sijalice troše i do 10 puta manje energije od običnih; isključiti računar nakon završetka rada na njemu; isključiti punjače baterija iz utičnica; redovno mijenjati filtere na grejnim uređajima; isključiti dekorativnu rasvjetu na stambenim zgradama i porodičnim kućama. Zagrijavanje prostora: preporučene temperature za prostorije: za slučaj da se sjedi i duže boravi ova temperatura treba da bude od 20 do 21°C; za prostor u kome spavamo 18°C; za prostorije u kojima zbog odlaska na posao i školu tokom dana niko ne boravi 16°C; a u slučaju dužeg odsustva 10°C.

Kupovina uređaja

Prilikom kupovine električnih uređaja za domaćinstvo treba obratiti pažnju na energetske oznake.

“Energetske oznake govore nam o energetskoj efikasnosti i potrošnji energije. Treba kupovati uređaje sa najvećom klasom energetske efikasnosti. Na svakoj oznaci može se vidjeti oznaka energetske efikasnosti uređaja u odnosu na maksimalnu energetsku efikasnost koju takva vrsta uređaja može potrošiti”, savjetuje Vlada.

  • 1

    Radio