AKTUELNO Više

Otvorena izložba Vahide Hasanaga Nimanbegu u galeriji „Josip Bepo Benković“

Prej tvteuta11:13 8 April 2022

Sinoć je u galeriji „Josip Bepo Benković“ u Herceg Novom otvorena izložba slika „Intimni dnevnik“ Vahide Hasanaga Nimanbegu iz Ulcinja.

O platnima izabranim za ovo predstavljanje Novskoj publici na početku večeri govorila je istoričarka umjetnosti kustoskinja Jasmina Žitnik koja je istakla kako se njene slike mogu odrediti kao intimističke i duboko filozofske predstave jedne obožene stvarnosti i dodala:
-Ima u njima i iskrene i duboke molitve. U nizu sagledane, one podsjećaju čak na brojanice. Negdje intenzivnijeg kolorita, drugdje suptilne i prigušene palete. Moglo bi se reći da su ove slike nastale intervencijom na platnu pravljenjem više slojeva i tehnikom „zgrafito“, urezivanjem u bojenu strukturu. Vahidine slike su jedno tihovanje, meditacija nad lijepim ali i bojena melanholija.

Zahvalnost na prilici da izlaže u gradskoj galeriji u Herceg Novom ,uz komenatar da je za umjetnika najznačajnija relacija posmatrača sa djelom, iz koje se rađa emocija, uputila je autorka Vahida Hasanaga Nimanbegu.
Poslanica Tamara Vujović koja je otvorila izložbu naznačila je kako je Vahida stigla iz najjužnijeg grada Crnogorskog primorja sa svojim djelima na najudaljeniji kraj Crnogorske Jadranske obale kako bi nam donijela slike, zvuke, boju Mediterana i života u njemu te načina na koji ih ona doživljava:
-More je veza ova dva grada, vječni izvor inspiracije stvaraocima i ljepote nama, koji u umjetnosti uživamo. Stari gradovi sličnog izgleda a toliko različitih priča. Djela Vahide Nimanbegu kojima sam i sama oduševljena, donose nam intimnu sliku ovog svijeta i njegovog uticaja na život i mentalitet ovog prostora. Ona takođe pokazuju da Ulcinj i Herceg Novi imaju jedan drugome šta da kažu.

Pored ljepote primorja u njima vidim i poruku da je potrebno pokazivati na koji način vidimo ono što nas povezuje i kako razumijemo svoje različitosti. Herceg Novi je rasadnik likovnih talenata čije svijetlo je doprlo daleko a trag se urezao duboko u kulturne temelje našeg društva.
Nedaleko od galerije je radila Umjetnička škola, za koju se smatra da je temeljila mediteranski duh likovnosti Crne Gore, pa je ovo bio povod da u ime predsjednika opštine Herceg Novi, Stevana Katića, Vujović uruči autorki izložbe monografiju istaknutog istoričara umjetnosti Lazara Seferovića koji pokazuje istoriju ove škole.
Izložbu radova Vahide Hasanaga Nimanbegu „Intimni dnevnik“ možete pogledati tokom aprila radnim danima i subotom od 08:00 do 19:00 časova.

  • 1

    Radio