HRONIKA Više

Osumnjičeni za utaju milion eura poreza: Uhapšenom pritvor do 72 sata, pet osoba u bjekstvu

Prej tvteuta12:19 8 Avgust 2023

Podgorička policija danas je uhapsila R.G. (72) državljanina Crne Gore, dok je za pet osoba D.B. (34), D.M.(41), M.B.(43), O.Š (54) i J.M. (42), koje su u bjekstvu, raspisana potraga, zbog sumnje da je su izvršili krivično djelo utaja poreza i doprinosa, te tako pričinili štetu budžetu Crne Gore od skoro milion eura, saopštila je Uprava policije. Nakon saslušanja R.G. je određeno zadržavanje od 72 sata.

Iz ODT Podgorica je CdM-u saopšteno da je policiji naloženo da uhapsi J.M., kao i četiri osobe, odgovorne u tri pravna lica, i da se sprovedu tužiocu na saslušanje.

Osobe za kojima policija traga su državljan Srbije i Bosne i Hercegovine, od kojih se četiri ne nalaze u Crnoj Gori.

“Oni se sumnjiče da su izvršili krivično djelo utaja poreza i doprinosa, te na taj način stekli protivpravnu imovinsku korist i pričinila štetu državnom budžetu Crne Gore za iznos utajenog poreza od 972.350 eura. Sumnja se da su M.B, D.B. i O.Š. ovlašćena lica u pravnom licu Monte kvant d.o.o i J.M. ovlašćeno lice u pravnom licu Electro team d.o.o, počinila krivično djelo koje im se stavlja na teret, tako što su u periodu od 2018. do 2021. godine, primili fakture koje su izdate od pravnog lica PPS d.o.o u ukupnom iznosu od 2.880.905 eura i proknjižili ih u svom knjigovodstvu”, ističu u Policiji.

Dodaje se da su po tom osnovu izvršili prenos novca na žiro račun pravnog lica PPS d.o.o u iznosu od 2.205.762 eura, a sve po osnovu fiktivno prikazanih poslovnih odnosa.

“Novac je nakon podizanja sa žiro računa pomenutog pravnog lica po osnovu navodnih materijalnih troškova R.G. vraćao u gotovini uplatiocima, umanjen za proviziju koju je uzimao za učinjene usluge. Policija je tokom izviđaja došla do sumnje da je R.G. u pravnom licu PPS d.o.o bio stvarni vlasnik, a u CRPS-u se kao osnivač i izvršni direktor vodio D.M”, zaključuju u Upravi policije.

  • 1

    Radio