SliderMN Više

Opštinska popisna komisija čini sve da se popis obavi na zakonit način

Prej tvteuta13:24 17 Novembar 2023

Nova Vlada na čelu sa premijerom Milojkom Spajićem dostavila je u utorak opozicionim partijama prijedlog sporazuma o popisu koji je u najvećoj mjeri usaglašen, shodno ranijim opozicionim zahtjevima. U prijedlogu sporazuma predviđena je kontrola popisnog procesa od početka do kraja, paritetan broj popisivača, radna grupa o softveru na čijem će se čelu nalaziti opozicionar ali i zabrana kampanje za popis. Predviđeno je proširivanje popisnih komisija sa dva nova člana opozicije i jednim članom vijeća manje brojnih naroda u gradovima u kojima su zastupljeni. Sve to i druge stavke koje su naglašene u sporazumu, usporavaju pripremu za održavanje popisa koji je ranije odložen za 30. novembar.

Popisna komisija u Ulcinju, prema riječima jednog od sedam članova opštinske komisije, Nasera Resulbegovića, do posljednje Vladine izmjene bila je  spremna, kandidati su prošli neophodnu obuku, međutim, novim preporukama biće potrebno dodatno vrijeme kako bi se popisne komisije spremile za održavanje popisa.

„Komisija se do sada sastajala nekoliko puta i bila je posvećena da se popis uradi na maksimalno zakonit način. Moram pohvaliti rad MONSTAT-a i Uprave za statistiku, koji su pomogli da popisna komisija sprovede postupak na zakonit način. Za prvi datum popisa, koji je bio predviđen za 1. novembar, popisna komisija imala je 11 instruktora koji su prošli obuku, a što se tiče popisivača broj je bio popunjen, i oko 68 popisivača je usješno prošlo obuku“, kazao je Resulbegović.

Popisna komisija raspisala je novi Javni oglas za instruktore i popisivače počev od 15. novembra. Javni oglas za instruktore traje do 20. novembra do 15h, a za popisivače do 22. novembra. Resulbegović je pozvao popisivače i instruktore da se ponovo prijave u građanski biro Opštine Ulcinj.

„Kada se završi ponavljanje oglasa, biće organizovana obuka za sve. Instruktori i popisivači koji su već prošli obuku, ne moraju da dostavljaju dokumentaciju, koja je već u posjedu popisne komisije, već popunjavaju prijavni  formular, koji je dostupan u građanskom birou Opštine Ulcinj. Svi koji su prošli obuku biće plaćeni, i instruktori i popisivači“, istakao je Resulbegović.

Ni građanima a ni javnosti nije najjasniji odgovor na pitanje da li će definitivno popis biti održan od 30. novembra. I dok se državna i opštinske administracije pripremaju za taj proces, malo je vremena da sve bude spremno za posljednji novembarski dan.

„Ono što je po mom sudu najbitnije jeste činjenica da je popis najvažniji  statisički prikaz niza bazičnih podataka, sami datum, iako je uređen Uredbom o sprovođenju popisa – nije toliko bitan. Nijesam optimista zbog nekih tehničkih stvari, potreban je novi softver za kontrolu popisa, međutim, ova komisija će raditi i sprovoditi oglas, obuku za sve popisivače i instruktore kao da će se on obaviti u datom periodu“, zaključio je Resulbegović.

 

  • 1

    Radio