Aktuale Më shumë

Opozita: Shitja e pronës shtetërore nuk do të kalojë

Prej tvteuta14:24, 10 Korrik 2024

Iniciativa e deputetes së Lëvizjes Evropa Tano Vasilija Çarapiq për ndryshimin e Ligjit për pronën shtetërore, i cili sipas raportimeve të mediave do të zvogëlonte rolin e Kuvendit dhe do t’u jepte qiramarrësve mundësinë për të blerë tokën në të cilën investojnë, u prit me reagime të ashpra nga opozita. Opozita beson se kjo është një mënyrë për të shitur pronat e vlefshme shtetërore.

Kreu i Klubit të deputetëve të SD-së, Boris Mugosha, thekson se këto janë zgjidhje ligjore jashtëzakonisht të rrezikshme.

Ai shpreson se pavarësisht dallimeve politike, nuk do të ketë shumicë në Parlament për këtë.

“Për çështje të tilla serioze bëhet një debat publik me pjesëmarrje aktive të publikut profesionist dhe laik. Së pari, Qeveria dërgoi në procedurë parlamentare amendamentet e Ligjit për pronën shtetërore, i cili rrëzon në thelb rolin e Kuvendit të përcaktuar me Kushtetutë, sepse Kuvendi nuk do të vendosë më për çështje dhe mallra në shtet për asete mbi 150 milionë euro, siç e parashikon zgjidhja aktuale ligjore, por kjo e drejtë do t’i takojë vetëm në rastin e pasurisë me vlerë më të madhe se 300 milionë euro. Atyre nuk u mjaftoi as ajo zgjidhje shumë e rrezikshme ligjore, përkundrazi deputetët e Lëvizjes Evropa Tani parashtrojnë një amendament që të gjithë investitorët që marrin me qira tokë shtetërore me vendim të Kuvendit për periudha deri në 90 vjet, do të mund t’i tjetërsojnë objektet që ndërtojnë në atë tokë dhe vetë tokën. Gjithashtu, propozojnë që nga ligji ekzistues të fshihet edhe detyrimi që në Prokurorinë e Shtetit automatikisht të dorëzohen kontrata të tilla që kanë të bëjnë me pasurinë shtetërore me vlerë më të madhe”, shpjegon Mugosha.

Nënkryetari i Partisë Socialdemokrate (SDP) Petar Odzhiq thotë Çarapiqit se Mali i Zi nuk i është lënë atij nga gjyshi për ta shitur.

Sipas tij, djemtë e Lëvizjes Evropa Tani padyshim që janë të vetëdijshëm se ky është mandati i tyre i parë dhe i fundit si në qeveri ashtu edhe në parlament, ndaj po provojnë politikën Do Kwon – “merr para dhe ik” do t’u mundësojë të huajve të blejnë më së shumti pronë e vlefshme malazeze në vetëm një vit.

Kurse deputeti i PDS-së, Nikolla Milloviq e ka cilësuar këtë iniciativë si rubrikë “besojeni apo jo”, dhe se qëllimi është shumë i qartë nëse duan ta përjashtojnë Kuvendin e Malit të Zi nga procesi i vendimmarrjes.

Kanë reaguar edhe nga OJQ MANS, e cila vlerëson se ndryshimet në Ligjin për pronën shtetërore të kujtojnë praktikat e vjetra.

Siç kanë thënë amendamenti 1 i cili thotë se kohëzgjatja e qirasë prej 90 vitesh nuk garanton në asnjë mënyrë “seriozitetin e synimit të investitorit” siç e sheh deputetja Vasilije Çarapiq në shpjegimin e këtij amendamenti.

Të tilla ndryshime, shtojnë ata, duhet të tërhiqen dhe të propozohen zgjidhje që do të përmirësojnë, jo pakësojnë hapësirën për transparencë dhe përgjegjësi në disponimin e aseteve shtetërore.

  • 1

    Radio