AKTUELNO Više

Opozicija proglasila pobjedu u Mojkovcu, DPS sa partnerima drži vlast u Petnjici i na Cetinju

Prej tvteuta10:32 6 Decembar 2021

Prema svim izgledima, jučerašnji izbori u tri crnogorske opštine protekle su bez većih neregularnosti i bez značajnijih  incidenata. Naime, nakon 16 godina, čini se da je dosadašnji bastion DPS-a Mojkovac ipak preuzela dosadašnja opozicija, , a jedan od lidera Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić najavio je da će vlast formirati sa „tradicionalnim koalicionim partnerima“. Mandić je nosioca liste Za budućnost Mojkovca Veska Delića predstavio kao novog gradonačelnika Mojkovca.

Politički analitičar Miloš Bešić saopštio je za TVCG da je Demokratska partija socijalista  na Cetinju, u Mojkovcu i Petnjici izgubila ukupno oko 2.500 glasova, u odnosu na izbore iz avgusta 2020. Bešić dodaje da većina tih glasova nije otišla partijama aktuelne vlasti već SDP-u i bliskim strankama.

Prema preliminarnim rezultatima na Cetinju DPS će imati 14 odbornika, SDP je osvojio 8 mandata, URA 4, Demokrate 3, Stara garda LSCG 3, koalicija SD-LP jedan mandat. Ekološka knjaževina Stara Crna Gora i SNP nijesu osvojile mandat.

U Mojkovcu je prema preliminarnim rezultatima koalicija DPS-SD-LP  osvojila 14 mandata, Koalicija za budućnost Mojkovca 8, Demokrate 4, URA  i Ne damo Mojkovac 2, a u novi sastav lokalnog parlamnta ušla je i Ujedinjena Crna Gora sa  jednim mandatom.

Prema podacima Opštinske izborne komisje u Petnjici DPS je osvojio 17 mandata, Bošnjačka stranka 6, Stranka pravde i pomirenja 3, SD 2 , Demokrate 2 i SDP 1 mandat. SNP je ostao bez mandata.

Demokratska partija socijalista DPS je još jednom potvrdila dominaciju, kazao je potpredsjednik partije Jevto Erakovićnakon lokalnih izbora održanih na Cetinju, Mojkovcu i Petnjici.

DPS kao pobjednik izbora u Mojkovcu, prema njegovim riječima, ostaje otvorena za saradnju sa strankama koje žele nešto drugačije u odnosu na ono što se moglo vidjeti u prethodnoj godini.

slika:printskrin youtube

Predsjednik Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić rekao je sinoć da stranka na čijem je čelu nastavlja pobjednički niz, a DPS gubitnički. On je ocijenio da je DPS ubjedljivo poražen čak i u onim sredinama za koje su smatrali da su im najveća uporišta.

Lider Građanskog pokreta URA Dritan Abazović čestitao je građanima na odlučnosti da promijene vlast.

„Kraj DPS-a u Mojkovcu! URA duplirala glasove! Čestitam građanima Mojkovca na odlučnosti da promijene lokalnu vlast“, napisao je Abazović na svom Tviter profilu.

  • 1

    Radio