AKTUELNO Više

Omikron stelt stigao u Crnu Goru, zaražene četiri osobe

Prej tvteuta08:52 11 Februar 2022

Laboratorije Odjeljenja za molekularnu dijagnostiku Instituta za javno zdravlje Crne Gore juče su potvrdile četiri slučajeva infekcije podsojem Omikrona BA.2 koji se naziva i Omikron stelt.

“Crna Gora se tako pridružila spisku država kod kojih je registrovana mutacija visoko zaraznog soja”, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje.

Svjetska zdravstvena organizacija tvrdi da novi podsoj Omikrona BA.2 nije „varijanta za zabrinutost“, što znači da ne postoje trenutni dokazi koji ukazuju na to da će ova nova podvarijanta omikrona pogoršati prenos virusa, ozbiljnost kliničkog toka bolesti, efikasnost postojećih vakcina i djelotvornost opštih protivepidemijskih mjera. Ono što je izvjesno za sad je da je još zarazniji od prvobitnog Omikrona BA.1.

Broj novootktivenih slučajeva infekcije novim podsojem Omikrona BA.2 širom svijeta raste, za sada je 60 zemalja širom svijeta prijavilo nove slučajeve infekcije s pomenutom podvatrijantom, kao i zemlje regiona Srbija, Hrvatska, Slovenija.

“Razlike izmedju ove dvije varijante je što BA.1 podvarijanta nosi mutaciju – deleciju 69-70, što za posledicu ima odsustvo/nemogućnost detekcije S gena (targeta) na RT-PCR testovima, dok se ostali targeti (N i Orf gen u slucaju Thermo Fisher testa) detektuju (kao što je bilo sa Alpha varijantom), što se zove S gene target failure (SGTF). BA.2 podvarijanta ne sadrži ovu deleciju i u tom slučaju se detektuju sva 3 target gena (S, Orf i N), kao i kod Delta varijante. S tim što jedini način da se to potvrdi je sekvenciranjem”, objašnjavaju iz IJZ.

Detektovati ga mogu svi PCR testovi koji se koriste do sad.

Institut za javno zdravlje nastavlja da prati situaciju vezano za pojavu novih sojeva korona virusa u Crnoj Gori i u skladu sa dobijenim podacima redovno će izvještavati javnost.

“U našoj laboratoriji se skupljaju i čuvaju reprezentativni uzorci potvrđenih slučajeva SARS-CoV-2 za sekvenciranje. Pored nasumično odabranih uzoraka za postizanje reprezentativnosti, kriterijumi uzoraka za sekvenciranje su slučajevi bilo kakvih neuobičajenih događaja prenosa (npr. povećan prenos uprkos intervencijama), neočekivana prezentacija/ozbiljnost bolesti, proboj vakcine, reinfekcije, teško bolesni pacijenti”, navode iz IJZ..

Apeluju na građane da se vakcinišu i prime svoju buster dozu u preporučenim intervalima jer uredno vakcinisani imaju blažu kliničku sliku i povoljniji ishod bolesti.

“Zemlje sa manjim obuhvatom vakcinacije u populaciji imaju veću smrtnost i od Omicron soja SARS-CoV-2 što ukazuje na koristi od vakcinacije po zajednicu”, ističu iz IJZ.

CDM

  • 1

    Radio