AKTUELNO Više

Okončan najizazovniji semestar od početka rada FPEP Bar

Prej tvteuta09:37 25 Decembar 2020

Na Fakultetu za poslovnu ekonomiju i pravo Bar danas je okončan nastavni program predviđen za predmete iz zimskog semestra tekuće studijske godine. Iako je i dalje nepovoljna epidemiološka situacija, pa se očekuju veliki izazovi i u organizaciji završnih ispita u januarskom i februarskom ispitnom roku, na ovoj visokoškolskoj ustanovi ne kriju zadovoljstvo do sada urađenim u cilju održavanja permanentnosti nastavnog procesa.

„Nakon što smo sa uspjehom okončali sva predavanja, vježbe, provjere znanja i druge nastavne aktivnosti u 2020. godini, moramo iskazati veliko zadovoljstvo urađenim. Ono na šta smo svi ponosni jeste da na našoj ustanovi visokog obrazovanja, u prethodnom veoma turbulentnom i nepredvidivom vremenskom periodu, gotovo da nije otkazano niti jedno predavanje ili vježbe predviđene akademskim kalendarom. Time smo, nesumnjivo, dostigli osnovni cilj svake obrazovane instutucije, a to je da studenti nesmetano imaju mogućnost da steknu sva znanja, vještine i kompenetncije u zavisnosti od studijskog programa koji pohađaju.“ izjavio je dekan Fakulteta za poslovnu ekonomiju i pravo Bar prof. dr Rajko Novićević.

U toku godine, pored obaveza predviđenih rasporedom nastave, bilo je neophodno voditi računa i o zdravlju studenata i nastavnog osoblja tokom boravka u zdradi ustanove.

„Prije početka zimskog semestra, imali smo niz sastanaka sa nadležnim institucijama, ali i zdravstvenim organizacijama, na kojima smo pokušali doći do najboljeg rješenja o optimalnim vidovima nastave koko ne bi ugrozili bilo čije zdravlje, a ujedno i omogućili studentima da na pravi način savladaju prevdviđeno gradivo. Nažalost, kao i sve ostale djelatnosti, tako je i obrazvone ustanove koronavirus primorao da promjene načine funkcionisanja. S obzirom da ne postoji idealan način održavanja predavanja, u toku semestra smo se trudili da pratimo načine po kojima se nastava realizuje na prestižnim ustanovama visokog obrazovanja u regionu i Evropi, pa smo po osnovu tih saznanja i prilagođavali nastavni proces na Fakultetu za poslovnu ekonomiju i pravo Bar. Iz tog razloga, često smo imali mnogo više grupa za polaganje određenog kolokvijuma nego što bi to bilo u redovnim okolnostima, pravile su se veće pauze između termina aktivnosti kako bi se prostorije provjetrile i dezinfikovale, a kada se drastično povećao broj zaraženih osoba u Crnoj Gori, nastavu smo organizovali online, posredstvom googleovog servisa G Suite.“ ističe prof. dr Rajko Novićević.

Na kraju semestra, dekan Fakulteta za poslovnu ekonomiju i pravo Bar naglašava da će službe ustanove spremno dočekati aktivnosti u narednoj godini i sve izazove koje im predstoje.

„Imajući u vidu trenutnu situaciju, veoma je nezahvalno davati bilo kakve prognoze o načinu funkcionisanja narednog ljetnjeg semestra. Ipak, 2020. godinu završavamo sa stečenim velikim iskustvom i znanjem, spremni za sve buduće izazove sa kojima ćemo se susresti.“ zaključuje prof. dr Rajko Novićević.

  • 1

    Radio