SliderMN Više

Održana završna konferencija Foodnected projekta, Opštini Ulcinj predat Strateški plan

Prej tvteuta09:15 1 Novembar 2022

Centar za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP)  i Dr. Martin Schneider-Jacoby Association (MSJA)  održali su  završnu konferenciju Foodnected projekta za pilot lokaciju Ulcinj, na kojoj su predstavljene aktivnosti sprovedene u sklopu Foodnected projekta, a ujedno je predstavljen i  strateški plan za implementaciju Slow Food koncepta na području Ulcinja i kakve bi benefite taj koncept donio malim proizvođačima, privrednicima i ugostiteljima.

Foodnected projekat je vođen vizijom okupljanja proizvođača i potrošača kroz Zajednicu prakse zasnovanu na zajedničkim vrijednostima. Skraćivanjem distance između proizvođača i potrošača i razvojem etičkog kodeksa ekoloških i društvenih vrijednosti za način na koji se hrana proizvodi i konzumira, projekat se bavio nedostacima u preovlađujućem tržišnom sistemu i preokretanjem nepravedne situacije sa kojom se suočavaju mali proizvođači. Kroz Foodnected je rađeno na olakšavanju pojave kratkolančanih sistema ishrane koji rade za prirodu i ljude – kako za potrošače tako i za male proizvođače koji zavise od njih. Opštini Ulcinj predat je Strateški plan, a priprema se i vodič za hranu koja bi trebala da bude zaštićena i o kojoj treba da se podigne svijest o kvalitetu.

Dio ovog projekta bili su razni profili učesnika – od uzgajivača lubenica, maslina do  ribara, poslastičara, proizvođača domaćih sokova, ugostitelja, i drugi mali privrednici i preduzetnici.

  • 1

    Radio