TURIZAM @sr Više

Održana video-konferencija na temu hitnih mjera za sanaciju erozije plaže na Adi Bojani

Prej tvteuta07:52 28 Oktobar 2020

Juče je održana video-konferencija između predstavnika Opštine Ulcinj, Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom Crne Gore, Uprave za vode, Ulcinjske rivijere, Ministarstva održivog razvoja i turizma i prof. dr Save Petkovića povodom hitnih mjera koje treba preduzeti za sanaciju plaže na Adi Bojani. Ovaj sastanak je organizovan shodno zaključcima sastanka od 20. oktobra 2020. godine koji je održan u Opštini Ulcinj i na kojem su učestvovale pomenute nacionalne institucije, s ciljem konsultacija s obrađivačem Studije očuvanja i revitalizacije plaže na Adi Bojani sa predlogom rješenja, prof. dr Petkovićem, kao međunarodno prepoznatim stručnjakom za pitanja erozije koji je po Ugovoru s Ministarstvom održivog razvoja i turizma zadužen je za izradu Studije do decembra 2020. godine.
Predstavnici nacionalnih institucija su iznijeli problem alarmantne situacije nestajanja plaže na Adi Bojani nakon nevremena u posljednjih nekoliko sedmica i potrebu da se donesu hitne mjere s ciljem sprječavanja dalje erozije plaže na Adi kao i očuvanja ugroženih objekata Ulcinjske rivijere. Naglašavajući da je erozija ove plaže prirodni proces i problem koji traje već duži niz godina, istaknuto je da se u prethodnih par godina dodatno ukazala potreba za detaljnijim ispitivanjem ovog područja, odnosno prikupljanjem batimetrijskih i geodetskih podataka koji će biti iskorišćeni za predloge rješenja za očuvanje i revitalizaciju plaže. Dok je izrada Studije u toku, učesnici na sastanku su razmatrali s prof Petkovićem potencijalne hitne mjere za makar privremeno zaustavljanje nestajanja plaže i dalje degradacije objekata na Adi dok odabrano rješenje iz Studije ne bude razmotreno, usaglašeno i dok se ne otpočne njegova realizacija. Prof Petković je ukazao da se procesi erozije na Adi dešavaju još od sedamdesetih godina prošlog vijeka i da se u ovom trenutku moraju razmotriti rješenja koja uključuju izgradnju određenih struktura koje će štititi dalje odnošenje pijeska sa Ade Bojane. Istakao je da dugoročnija rješenja svakako treba da uključe i saradnju Albanije i Crne Gore na ovim pitanjima i obezbjeđivanje partnerstva sa Evropskom unijom na ovom projektu koje bi obezbijedilo i finansijska sredstva za realizaciju zajedničkih, prekograničnih mjera koje će doprinijeti ublažavanju ovog procesa.
Takođe je naglašeno da brojni faktori utiču na buduće hitno rješenje za plažu na Adi, od neophodnosti da se u što kraćem roku pronađe i realizuje rješenje do vremenskih uslova, godišnjeg doba, ali i dostupnih finansijskih sredstava.
Na sastanku je zaključeno da će prof Petković u roku od nedjelju dana dostaviti nadležnim institucijama predlog rješenja koje će uključivati skicu objekta i nacrt projektnog zadatka, a koje će biti dalje razmatrano od strane nadležnih institucija i drugih zainteresovanih i stručnih strana.

  • 1

    Radio