AKTUELNO Više

Održana konferencija „Oslikavanje turističke ponude u novoj normalnosti“

Prej tvteuta15:33 23 April 2021

U organizaciji Asocijacije za demokratski prosperitet i parntera iz Albanije „Djeca danas“ u Podgorici je održana konferencija pod nazivom „Oslikavanje turističke ponude u novoj normalnosti“, koja je privukla veliki broj učesnika iz Crne Gore i Albanije. Naime, hibridna konferencija okupila je predstavnike turističke privrede iz Italije, Slovenije, Austrije, Grenlanda i regiona i  posvećena  je učešću kreativnih i   kulturnih industrija u razvoju turističke ponude, naročito u predstojećem periodu koji pod uticajem  kovid pandemije prerasta u novu normalnost. Navike, stil života i način provođenja slobodnog  vremena su promijenjeni usljed pandemije. Samim tim turistička ponuda se mijenja prilagođavajući se  novim potrebama i trendovima.

Iz Ministarstva ekonomskog razvoja poručuju da je važno učiti na greškama i da se uz ovakve projekte zajedničkim snagama sektor turizma razvija i unaprjeđuje.

Navike, stil života i način provođenja slobodnog   vremena su promijenjeni usljed pandemije. Samim tim turistička ponuda se mijenja prilagođavajući se   novim potrebama i trendovima.  Glavni grad, će prema riječima menadžera Marjana Junčaja u narednom periodu fokus staviti na iskorišćavanje prirodnih potencijala, jer je priroda nepresušan resurs u kome jednako uživaju i djeca i odrasli.

Childfriendly projekat je jedinstvena priča koja je stvarana uz mnoštvo kreativnih ideja, sa ciljem prilagođavanja turizma djeci.

„Nije lako bilo predstaviti takve novine i projekat brojnim hotelijerima i vlasnicima smještaja kada je sezona neizvjesna, ali je kvalitet ideje i projekta prepoznat i preko granica“, kazala je  Kristina Gačević, konsultantkinja na projektu.

Child-friendly turizam u prekograničnoj regiji podržan je u okviru prvog poziva IPA programa   prekogranične saradnje Crna Gora – Albanija 2014-2020. U okviru projekta, nekoliko apartmana i hotela u Albaniji i Crnoj Gori dobilo je vrijedne donacije, u vidu onoga što je potrebno djeci tokom njihovog boravka u određenom smještaju, poput kreveca, pomagala, zabavnih predmeta i društvenih igara i još mnogo toga.

Stanka Vukčević

  • 1

    Radio