DRUŠTVO Više

Održana javna rasprava u vezi projekta izgradnje ribarske luke na rtu Đerane, ribari žele luku što prije

Prej tvteuta14:47 9 Mart 2022

U Sali opštine Ulcinj održana je javna rasprava u vezi izgradnje ribarske luke na rtu Đerane, koja je okupila veliki broj zainteresovanih učesnika, među kojima predstavnike ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, ribare, mještane Đerana i dijela porta Milene, kao i stručnjake koji su učestvovali u izradi ovog projekta i analiziranju enefekata izgradnje ribarske luke.

Sastanak je predvodio Konzorcijum – ROGAN ASSOCIATES S.A. i PASECO SP LTD. Predstavljeni su rezultati istraživanja kao dio postupka analize koji će biti uzeti u obzir tokom sprovođenja Procjene uticaja na društvo i životnu sredinu. Stručnjaci iz Grčke i Crne Gore prikazali su zainteresovanoj javnosti šta projekat podrazumijeva, koje su karakteristike i uticaji buduće, eventualne ribarske luke.

Stručnjaci su istraživali područje gdje bi se luka izgradila, koja bi prema dosadašnjim procjenama trebala da omogući vez za 60 čamaca, sa objektima za tehnološku obradu ribe i drugim propratnim sadržajem.
Nakon predstavljanja projekta, predsjednik udruženja ribara Ulcinja Ivo Knežević poručio je da se ribarima ovakav projekat čini sasvim prihvatljivim, te i da se nadaju da javnost neće blokirati izgradnju ove luke, na koju ribari čekaju decenijama.

Nevladin sektor zanimale su povezanost potencijalne ribarske luke sa port Milenom i vodama koje cirkulišu tim prostorom i da li bi izgradnja luke predstavljala problem za eventualne, dalje kapitalne projekte, koji se već godinama najavljuju za ovo područje.

Ispitana su dva različita alternativna izgleda luke. Uzimajući u obzir mišljenje uključenih zainteresovanih strana, poželjna alternativa će moći bezbjedno da primi do 79 čamaca (60 ribarskih čamaca i 19 čamaca za rekreaciju), uz još 12 čamaca za rekreaciju za potrebe sezonskog veza. U zoni ribarske luke će biti stvorena neophodna zemljana površina kako bi se omogućila laka cirkulacija i manevrisanje manjih kamiona, a na njoj će se nalaziti i hala za rukovanje ribom i hlađenje, kao i 60 ribarskih kabina.

  • 1

    Radio