EKONOMIJA Više

Održana 13-ta sjednica Savjetodvnog tijela za Solanu

Prej tvteuta10:18 30 Septembar 2019

Trinaesta sjednica Savjetodavnog tijela za Solanu održana je 27. septembra 2019. godine u radnim prostorijama nekadašnje Uprave, u Ulcinju.

Članovi Savjetodavnog tijela za Ulcinjsku solanu, razmijenili su informacije o najznačajnijim aktivnostima koje su realizovane, nastavljene ili započete u proteklom periodu. Iste se, između ostalog, odnose na aktivnosti Javnog preduzeća za nacionalne parkove Crne Gore kao privremenog upravljača prostorom ulcinjske Solane i produženje Ugovora o zakupu do avgusta 2020. godine, aktivnosti Ministarstva održivog razvoja i turizma i opštine Ulcinj koje se odnose na proglašenje solane zaštićenim područjem Parkom prirode, te postavljanje Ulcinjske solane na Svjetsku listu močvarnih područja od međunarodnog značaja – Ramsar listu.

Takođe su na Sjednici sagledani dalji koraci i zakonske obaveze koje se odnose na formiranje budućeg preduzeća čiji je osnivač opština Ulcinj, a koje će biti zaduženo za upravljanje Parkom prirode, odnosno prostorom Solane. Posebno je istaknuta neophodnost ostvarivanja zajedničke saradnje svih članova Savjetodavnog tijela, odnosno institucija i NVO organizacija, sa Opštinom, koje svojim iskustvom i znanjem mogu doprinijeti uspješnoj realizaciji svih ključnih ciljeva u vezi sa upravljanjem najznačajnijim vrijednostima Ulcinjske solane.

U tom pravcu, Savjetodavno tijelo za Solanu uputiće inicijativu opštini Ulcinj o neophodnosti formiranja radnog tijela čiji će predstavnici doprinijeti kvalitetnom funkcionisanju budućeg preduzeća Parka prirode. Istovremeno je istaknut značaj saradnje svih subjekata kada je riječ o izradi petogodišnjeg plana upravljanja ovim zaštićenim područjem.

Podsjećamo da je Javno preduzeće za nacionalne parkove Crne Gore, produžilo Ugovor o zakupu Solane na još jednu godinu počev od 24. avgusta 2019. Nacionalni parkovi Crne Gore će, oslanjajući se na sopstvene kapacitete i iskustva, nastaviti da realizuju aktivnosti u cilju zaštite biodiverziteta, u koordinaciji sa resornim ministarstvom i saradnji sa institucijama i organizacijama.

PR Služba

  • 1

    Radio