SliderMN Više

Održan svečani prijem povodom Kurban Bajrama

Prej tvteuta10:13 27 Jun 2023

Mešihat Islamske zajednice u Crnoj Gori danas je u Podgorici priredio bajramski prijem, u susret Kurban Bajramu, kojem su prisustvovali brojni državnici, predstavnici diplomatskog kora, javnog i kulturnog života, kao i članovi zajednice, javlja Anadolija.

Domaćin prijema, reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat ef. Fejzić, kazao je da su “ovo dani sjećanja na snažnu vjeru praoca monoteizma Ibrahima a.s. i njegovu spremnost na najveću žrtvu za koju je kao nagradu primio milost Božiju“.

“Allahova poruka Ibrahimu a.s. da je ljudski život svetinja i da se ne može žrtvovati, označila je civilizacijsku prekretnicu i iskorak od varvarskih običaja ka uspostavljanju mira i reda na zemlji. Mir kao simbol prevlasti razuma nad instinktom, odgovornosti nad zadovoljstvom, solidarnosti nad pohlepom i pravde nad nepravdom. Pouka prve žrtve je svevremenski putokaz da svetost ljudskog života znači mir na Zemlji“, kazao je Fejzić.

Istakao je da s u ovim danima hadža, 218 vjernika iz Crne Gore nalazi među milionima hodočasnika.

sa prijema IZ u Podgorici

“Oni su svjedoci vjere u jednog Boga i svi pokazuju jednakost pred njim. Ni na jednom drugom mjestu kao što je ovo, i upravo sada, riječi poslanika Muhameda, izgovorene prije 14 vjekova, ne zvuče istinitije – ‘da nijedan Arap nema prednost nad nearapom, ili nearap nad Arapom, niti bijelac nad crncem, osim u odanosti Bogu’“, rekao je Fejzić.

Poruke žrtve i hadža, i poruka da je ljudski život svetinja, da su svi ljudi jednaki, a da je pravda odraz mira i slobode, danas su potrebnije nego ikada, istakao je Fejzić.

Svečanom bajramskom prijemu prisustvovali su predsjednik Crne Gore Jakov Milatović, premijer Dritan Abazović, predsjednica Skupštine Danijela Đurović, potpredsjednici Vlade Ervin Ibrahimović i Vladimir Joković, članovi Vlade, poslanici, članovi diplomatskog kora, kao i brojni predstavnici javnog i kulturnog života.

Prijemu je prisustvovao i turski ministar vanjskih poslova Hakan Fidan, kome je reis Fejzić uručio uramljenu sliku Medrese “Mehmet Fatih“, u znak zahvalnosti i podrške koju Turska pruža Crnoj Gori i Islamskoj zajednici.

  • 1

    Radio