AKTUELNO Više

Održan sastanak Odbora udruženja turizma – ukinuti PCR testove, završiti radove u Starom gradu…

Prej tvteuta16:12 25 Maj 2021

U susret predstojećoj ljetnjoj sezoni, Odbor udruženja turizma i ugostiteljstva je održao sjednicu u Ulcinju, na kojoj je govoreno o šansama i izazovima za uspješno odvijanje ljetnje sezone u Ulcinju.

Odbor udruženja turizma i ugostiteljstva Privredne komore pozdravlja donošenje paketa mjera podrške građanima i privredi za II kvartal 2021.godine, kojima se u značajnoj mjeri izašlo u susret zahtjevima poslovne zajednice, a usmjerene su na očuvanje likvidnosti i radnih mjesta, očuvanje životnog standarda stanovništva i privrednih potencijala.

„Mjerama podrške turističkoj privredi će se odgovoriti izazovnoj situaciji u kojoj se nalazimo i omogućiti uspješna ljetnja sezona”, poručeno je sa sjednice Odbora održane 24. maja 2021. godine u hotelu „Palata Venezia“ u Ulcinju, uz prisustvo brojnih turističkih poslenika i preko online platforme.

Predsjednik Opštine Ulcinj Aleksandar Dabović kazao je da su u toku pripreme za sezonu, potencirajući značaj ove privredne grane za najjužniju opštinu. U toku je, između ostalog, uređenje Velike Plaže i Ade Bojane, a Ulcinj će posjetiti grupa novinara iz Francuske, Njemačke i Poljske. “Naše je očekivanje da ostvarimo 60 odsto turističke posjete iz 2019. godine. U maju smo bili najposjećeniji grad južnog Jadrana, a očekujem da tako bude i tokom sezone“, kazao je Dabović.

Ulcinj je smanjio cijene zakupa što je mjera vrijedna oko 200 hiljada eura.

“Biće veoma teško, ali u koheziji sa privredom, izaći ćemo na kraj sa još jednom kriznom godinom”,poručio je Dabović.

Ispred Turističke organizacije Ulcinja, Zana Sarvan, izrazila je očekivanje da će turistički radnici poštovati propisane mjere i uputila apel da se što više njih imunizuje u susret sezoni. Ukazala je na neophodnost suzbijanja sive ekonomije u izdavanju smještaja. Sarvan je predložila da turisti koji traže liječenje ili PCR testiranje budu obavezni da podnesu potvrdu o prijavi boravka.

Sa sastanka je poslato nekoliko zahtjeva i apela, između ostalog da nadležne institucije ublaže i pojednostave epidemiološke mjere koje se odnose na ulazak turista u Crnu Goru, prije svega ukidanjem PCR testa, blagovremeno pripremiti turističku destinaciju i u roku realizovati planirane aktivnosti i obezbijediti završetak svih građevinskih radova prije početka ljetnje sezone. “Apelujemo na nadležne organe da se  građevinski radovi u Starom gradu u Ulcinju završe u roku ili konzerviraju i omoguće turistima bezbjedan prolaz”, stoji izmđu ostalog u zaključcima ovog sastanka.

  • 1

    Radio