Održan prvi Simpozijum arhitekata Ulcinja

Prej tvteuta13:57 5 Oktobar 2021

Pod pokroviteljstvom Opštine Ulcinj, održan je prvi Simpozijum arhitekata sa područja opštine Ulcinj. Simpozijum je okupio  lokalne arhitekte, inženjere i razvojne planere, koji su razgovarali i diskutovali na temu „Razvoj našeg grada sa arhitektonskog gledišta u narednih deset godina”. U svom uvodnom izlaganju, predsjednik Opštine Ulcinj, Aleksandar Dabović, koji je ujedno i po profesiji arhitekta i jedan od pokretača prvog simpozijuma, kazao je da je cilj održavanja simpozijuma konstruktivno druženje arhitekata, te i da je njihova uloga da kroz kritički i stručni pristup daju doprinos razvoju grada i arhitekture.

“Moramo vratiti struku gdje joj je stvarno mjesto, jer će kritička svijest dovesti do poboljšanja arhitekture i gledanje prema arhitekturi u budućnosti. Mi smo grad kome fali jedno organizovano društvo arhitekata i u tom pravcu bih volio da nastavimo nakon ovog simpozijuma”, kazao je Dabović.

Sekretar sekretarijata za prostorno planiranje i održivi razvoj Opštine Ulcinj, Muhamed Muharemović  kazao je da će se fokus u narednom periodu usmjeriti ka izgradnji objekata sa energetskom efikasnošću, te i da je u posljednjem periodu izgrađeno puno objekata koletivnog smještaja a da je neophodno da arhitekte daju svoj stav i mišljenje kada je u pitanju izgradnja javnih objekata koji će i sami proizvoditi električnu energiju i biti energetski efikasniji.

Svjetski dan arhitekture prvi put je proslavljen 1. jula, a potom krajem devedesetih godina Međunarodna unija arhitekata pomjerila je ovaj datum do prvog ponedjeljka u oktobru.

S. Vukčević

  • 1

    Radio