AKTUELNO Više

Održan okrugli sto „Podsticajni programi za zapošljavanje OSI“

Prej tvteuta17:45 30 Januar 2018

Održan okrugli sto „Podsticajni programi za zapošljavanje OSI“

 

Subvencije za poslodavce koji zaposle osobe sa invaliditetom

 

 

(Bar, 29. januar 2018.) – Zakon o profesionalnoj rehabilitiaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom (OSI) je dobar, ali njegova primjena još nije zaživjela. Osobe sa invaliditetom su i dalje diskriminisane, a broj OSI koje imaju posao manji je od utvrđenog zakonskog minimuma. To je zaključeno na okruglom stolu „Podsticajni programi za zapošljavanje OSI“, koji je organizovan u okviru projekta „Nama je stalo, mi djelujemo“. Projekat sprovodi Centar za socijalni rad za opštine Bar i Ulcinj u partnerstvu sa NVO „Adria“, a uz podršku Opštine Bar i Zavoda za zapošljavanje i finansijsku pomoć Evropske unije.

 

Ovom prilikom pozivamo sve poslodavce da zaposle OSI, jer će pored finansijskih benefita, dobiti vrijednog i motivisanog radnika“, kazala je Adela Šabović iz Centra za socijalni rad za opštine Bar i Ulcinj.

 

U okviru projekta „Nama je stalo, mi djelujemo“, 20 osoba sa invaliditetom je prošlo obuku na računaru i seminare, kako bi stekli potrebne vještine za tršite rada.

 

Oni su sjajni. Tokom rada sa njima, uvjerili smo se da je riječ o posvećenim radnicima, koji nemaju barijera. Spremni su da budu dio tima i preuzmu sve potrebne akivnosti, možda baš u vašim kompanijama,“ poručila je poslodavcima Vesna Jukić iz Centra za socijalni rad za opštine Bar i Ulcinj, koja je koordinator projektog tima.

 

Poslodavci koji zaposle OSI od države dobijaju subvencije, čiji iznos zavisi od stepena invalidnosti radnika. Ako zaposle lice sa najmanje 50% invaliditeta, poslodavac dobija 75% isplaćene bruto zarade tokom cijelog perioda zaposlenosti. Za poslodavca koji zaposli lice sa invaliditetom manjim od 50%, subvencija u prvoj godini iznosi 75%, u drugoj 60%, a u trećoj i svakoj narednoj godini 50% od isplaćene zarade.

 

Subvencije nisu zanemarljive. Koristim priliku da pozovem poslodavce da ih iskoriste, odvaže se i pruže priliku OSI da se dokažu, tako što će ih zaposliti. To mogu uraditi kroz vrlo jednostavnu proceduru u Birou rada Bar,“ navela je Nataša Kovačević iz Zavoda za zapošljavanje – Biro rada Bar.

 

Na okruglom stolu govorio je i Slavko Vučićević, koji ima 85% invalidnosti. Zaposlen je u Pošti Crne Gore, gdje je osim posla, dobio priliku i da napreduje, pa je danas Direktor regionalnog centra. On je okupljenim na praktičan način predstavio benefite koje njegov poslodavac uživa.

 

Ja mog poslodavca koštam 300 eura bruto mjesečno, jer 75% iznosa dobija iz Fonda za profesionalnu rehabilizaciju i zapošljvanje OSI. Pored toga, moj poslodavac je ostvario pravo na opremanje radnog mjesta za rad OSI, a ja sam dobio ličnog asistenta,“ naveo je Vučićević, koji je ujedno i predsjednik Udruženja paraplegičara Crne Gore za opštinu Bar.

 

Veselin Šćepanović, koji radi u kancelariji javnog izvršitelja, u okviru ovog projekta zaposlio je jednu osobu sa invaliditetom.

 

Sistem subvencija je organizovan na najboji mogući način. Isplate nikada ne kasne i sve funkcioniše kako treba, bez ikakvih problema,“ istakao je Šćepanović.

 

Iz NVO „Adria“, koja je partner na projektu, pojasnili su da pravo na ovakav način zaposlenja imaju sve OSI.

 

Poslodavci koji ne zaposle OSI, uplaćuju određenu svotu u Fond za rehabilitaciju i zapošljavanje OSI. Moja poruka je da ih zaposlite i da ne treba toga da se plašite,“ poručila je direktorica Marta Anđelić.

 

Iz Centra za socijalni rad za opštine Bar i Ulcinj su poručili da nakon okruglog stola i ostalih aktivnosti, očekuju rast zaposlenosti OSI koje su  učestvovale u projektu. „Radno angažovanje će povećati sposobnost OSI da poboljšaju kvalitet života i da istraže svoje mogućnost za samostalniji život,“ poručila je Biljana Tvrdišić iz Centra.

 

O projektu:

 

U okviru projekta „Nama je stalo, mi djelujemo“ realizuju se dvije kampanje: „Više znanja za više mogućnosti“  i „Jednake šanse za rad“. Prva kampanja se odnosi na osobe sa invaliditetom, kako bi ih motivisala na sticanje novih znanja i rad na sebi, što sve treba da rezultira njihovom većom zapošljivosti.

Druga kampanja, „Jednake šanse za rad“, usmjerena je na poslodavce, koji su kroz kampanju još jednom dobili informacije o brojnim koristima koje država obezbjeđuje za zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

 

Ukupno 20 odabranih kandidata dobilo je priliku da pohađa seminare u cilju sticanja određenih vještina. Projektom su realizovana tri dvodnevna seminara sa sledećim temama: Inkluzija i socijalna integracija osoba sa invaliditetom, Osobe sa invaliditetom kao aktivni građani-prava i odgovornosti i Socijalna zaštita osoba sa invaliditetom,  podrška zajednice i drugi oblici podrške. Pored ovoga, svi kandidati su prošli i kroz jednomjesečnu obuku rada na računaru.

 

Projekat se finansira iz sredstava Evropske unije.

 

  • 1

    Radio