SVIJET Više

Odloženo na hiljade letova širom SAD nakon prekida sistema FAA

Prej tvteuta13:59 11 Januar 2023

Letovi iz Amerike su odloženi, a aerodromi su putnicima rekli da u srijedu provjere ažuriranja kod svojih avio-kompanija, pošto je Federalna uprava za vazduhoplovstvo (FAA) pokušavala da otkloni kvar sistema. FAA je saopštila da radi na obnavljanju sistema koji upozorava pilote na opasnosti i promjene aerodromskih objekata i procedura koje su prestale da obrađuju ažurirane informacije.

Takođe je rečeno da je naredila avio-kompanijama da pauziraju sve domaće polaske do 9:00 ET (14:00 GMT) kako bi se omogućilo agenciji da potvrdi integritet letova i bezbjednosnih informacija.

Više od 760 letova je odloženo unutar, u ili van Sjedinjenih Država od srijede u 6:30 po istočnom vremenu (11:30 GMT), pokazao je veb sajt za praćenje letova FlightAvare, bez navođenja razloga. Otkazano je još 91 let unutar, u ili van zemlje, piše Rojters.

Akcije američkih prevoznika pale su tokom pretržišnog trgovanja u srijedu. Southvest Airlines je pao za 2,4 odsto, dok su Delta Air Lines Inc DAL.N, United Airlines UAL.O i American Airlines AAL.O pali za oko 1 odsto.

„FAA i dalje radi na potpunom obnavljanju sistema Notice to Air Missions (NOTAM) nakon prekida rada. Iako neke funkcije počinju da se vraćaju na funkciju, operacije Nacionalnog sistema vazdušnog prostora ostaju ograničene“, navodi se na Tviteru.

NOTAM je obavještenje koje sadrži informacije neophodne za osoblje koje se bavi operacijama leta, ali nije poznato dovoljno unaprijed da bi se objavilo na drugi način.

Informacije mogu da imaju do 200 stranica za međunarodne letove na dugim razdaljinama i mogu uključivati stavke kao što su zatvaranje piste, upozorenja o opasnostima od ptica i građevinske prepreke.

United Airlines UAL.O saopštio je da je privremeno odložio sve domaće letove i da će objaviti ažuriranje kada sazna više od FAA.

Njemačka Lufthanza i Er Frans saopštile su da nastavljaju sa letovima za i iz Sjedinjenih Država, dok je francuska avio-kompanija rekla da prati situaciju.

„Putnici koji dolaze i odlaze mogu očekivati kašnjenja jutros i tokom cijelog dana“, naveo je Međunarodni aerodrom Ostin-Bergstrom na Tviteru, dodajući da je bilo zaustavljanja na kopnu širom zemlje.

Zaustavljanje na zemlji je mjera kontrole vazdušnog saobraćaja koja usporava ili zaustavlja avion na datom aerodromu.

U ranijem upozorenju na svojoj veb stranici, FAA je rekla da je njen NOTAM sistem „propao“, iako su NOTAM-ovi izdati prije prekida i dalje bili vidljivi.

Ukupno 21.464 leta planirano je da polete sa aerodroma u Sjedinjenim Državama u srijedu sa kapacitetom od skoro 2,9 miliona putnika, pokazuju podaci Cirijuma.

American Airlines ima najviše polazaka sa američkih aerodroma sa 4.819 planiranih letova, zatim Delta Air Lines i Southvest Airlines, pokazali su podaci Ciriuma.

Američka Federalna uprava za vazduhoplovstvo (FAA) je saopštila da je na njene operacije uticao sistemski problem, ali da pokušava da ga ponovo učita.

„FAA radi na vraćanju sistema obavještenja u vazdušne misije. Vršimo konačne provjere validacije i ponovo učitavamo sistem“, navodi agencija u objavi na Tviteru.

„Operacije širom Nacionalnog sistema vazdušnog prostora su pogođene. Obezbjeđivaćemo česta ažuriranja kako budemo napredovali.“

  • 1

    Radio