SliderMN Više

Odloženo eksterno testiranje iz matematike, đaci imali testove prije polaganja. Ministarstvo obavijestilo policiju

Prej tvteuta14:49 20 April 2023

Eksterno testiranje iz matematike za polumaturante, koje je trebalo da počne danas u 12 časova odloženo je jer su testovi stigli do đaka prije polaganja. Iz  Ministarstva prosvjete su saopštili da su obavijestili Upravu policije te očekuju brze rezultate istrage.

U mejlu koji je Ispitni centar poslao direktorima osnovnih škola, navodi se da je došlo do nepoštovanja procedura i mjera koje se moraju ispoštovati radi očuvanja tajnosti testova, te da je iz tog razloga testiranje odloženo.

“O drugom terminu održavanja provjere znanja iz matematike bićete naknadno obaviješteni”, navodi se u mejlu.

Ministarstvo je saopštilo da je po odluci JU Ispitni centar, za danas bila zakazana provjera znanja iz matematike za učenike IX razreda osnovnih škola, nije održana.

“Naime, Ispitni centar je utvrdio da nisu ispoštovane procedure i mjere koje se moraju preduzeti radi očuvanja tajnosti testiranja u školama. O svemu navedenom obaviještena je Uprava policije i očekujemo brze rezultate istrage”, kažu u resoru na čijem čelu je Miomir Vojinović.

Naglašavaju da će Ministarstvo prosvjete u saradnji sa Ispitnim centrom stvoriti formalno-pravne pretpostavke da se eksterna provjera znanja iz matematike na kraju trećeg ciklusa osnovne škole obavi u terminu koji će biti prihvatljiv za sve osnovne škole, što podrazumijeva i izmjenu Školskog kalendara.

  • 1

    Radio