Odgovorni organi da pomognu građane i saniraju ambijent kod javora i česme

Prej tvteuta15:08 11 Avgust 2021

Nova demokratska snaga Forca objavila je saopštenje povodom radova na česmi kod starog javora u Limanu. Njihovo saopštenje prenosimo integralno:

„Česma kod javora se nalazi na nekada najkraćem putu od Starog grada, kroz Liman do maslinade. Ima veliku kulturnu vrijednost i nekada izgrađen velikim trudom, ali je decenijama bila zapuštena, a sami kaldrmisani put godinama je bio zatvoren deponovanjem građevinskog materijala, pa je ovaj put bio neprohodan i izgubljen.

Privatnom inicijativom, ovih dana su izvedeni radovi građana koji su preuzeli otvaranje ovog puta, I radovi  se izvode tik do javora i njegove česme, u prirodnom ambijentu.

S pravom se ovih dana podigao glas za zaštitu ove česme koja više nema ulogu samo vode za piće, već́ je jedna veoma važna kulturno -istorijska vrijednost koja bi trebala biti pod zaštitom nadležnih institucija.

Budući da se u ovom slučaju radi o inicijativi građana koji vlastitim snagama otvaraju nove puteve koji su jako potrebni za to područje, a kao nedostatak institucionalne podrške, oni s pravom otvaraju put koji im olakšava svakodnevni prolaz. Ali ova inicijativa, koliko god bila neophodna, dovela je do zanemarivanja  prema drugom važnom dijelu, poput autentičnog očuvanja Javorove česme, kao posebne kulturne i istorijske vrijednosti u opštini Ulcinj.

Stoga, ovim putem, pozivamo nadležne lokalne i državne organe da se uključe u regulisanju ove situacije, preuzimajući sanaciju Javorove česme prema svim standardima predviđenim Zakonom o zaštiti kulturnih dobara, kao i daljim uređenjem ovog puta, kako bismo građanima omogućili pravi put, ali i očuvali vrijednosti koje imamo.“

  • 1

    Radio