AKTUELNO Više

Od subote bez propuštanja, kazne za sve koje krše mjere

Prej tvteuta13:03 5 Mart 2021

Na današnjoj press konferenciji koju je organizovala Opština Ulcinj u saradnji sa Upravom policije, Odjeljenjem bezbjednosti Ulcinj i Komunalnom policijom predstavljene su mjere koje će se u narednom periodu sprovoditi na teritoriji opštine Ulcinj, u cilju sprječavanja širenja zaraze virusom Covid-19.

Potpredsjednica Opštine Hadidža Đoni je na otvaranju konferencije kazala je da je konferencija organizovana zbog izuzetno složene situacije koja vlada na području Ulcinja.

Potpredsjednik Opštine Ulcinj Astrit Hodža  kazao je da je cilj konferencije upućivanje apela građanima Ulcinja na razumijevanje i saradnju u borbi protiv širenja koronavirusa. „Poštujući ove mjere, mi možemo da smanjimo broj zaraženih i vratimo se normalnom životu. Građani Ulcinja ne mogu da podnesu još jedan fijasko pred početak turističke sezone“, poručio je Hodža.

Rukovodilac tima za opštinu Ulcinj i komandir OB Ulcinj Aleksa Kočović kazao je da su oformljeni timovi za praćenje stanja na području opštine Ulcinj. On je kazao da je stanje ozbiljno i da se građani više neće upozoravati, već da će se svako nepoštovanje važećih mjera strogo kazniti. Pripadnici Odjeljenja bezbjednosti Ulcinj biće  raspoređeni u dva tima vršiće  24-časovnu kontrolu  na terenu, zajedno sa pripadnicima  Komunalne policije i inspekcijskih organa, koje su nadležne za praćenje i poštovanje mjera.

„ Apelujem na građane da se suzdrže u narednih 15 do 20 dana, Poseban apel upućujem građanima koji šetaju bez maski, jer je na šetalištima na Maloj plaži ka hotelu Albatros primjetno kršenje epidemioloških mjera“, poručio je Kočović.

Šef Komunalne policije i član opštinskog  tima Miljazim Mustafa, kazao je da je situacija alarmantna.

„Komunalna policija preuzela je sve neophodne mjere, i već od sjutra više nećemo tolerisati nijednu vrstu kršenja mjera. Komunalna policija i Uprava policije ne mogu same zaustaviti širenje zaraze bez pomoći građana, zato molim građane da budu odgovorni“, kazao je Mustafa, koji se osvrnuo na nedostatak kadra u njegovoj službi.

„Opštini Ulcinj pripada osam komunalnih policijaca, dok na današnji dan imamo samo pet. Još od 14. februara smo uputili zahtjev  Ministartvu finansija da nam pomogne u ovom dijelu, ali još uvijek nijesmo dobili odgovor.  Sa ovim kadrom kojim trenutno raspolažemo i koji je stalno na terenu zaista smo u teškoj situaciji“, dodaje Mustafa.

Kočović je upozorio građane koji su u samoizolaciji da ne napuštaju objekte stanovanja, jer je u prethodnom periodu primijećeno više osoba koje samoinicijativno izlaze iz izolacije,  a koje su pozitivne na kovid. Prema njegovim riječima, podnijeta je krivična prijava protiv osobe koja je imala rješenje o izolaciji i koja je prekršila tu mjeru. Na pitanje da li građani Ulcinja mogu prelaziti granicu, on je kazao da je svim građanima Ulcinja zabranjeno napuštanje opštine uz određene izuzetke, i ujedno preko graničnog prelaza ka Albaniji koji je Ulcinju najbliži.

„To ne važi za građane drugih gradova, u kojima ova mjera ne važi“, podsjeća Kočović.

Potpredsjednica Đoni kazala je da je račun Opštine Ulcinj ponovo u blokadi, zbog potraživanja u iznosu od oko 200 hiljada eura, ali i da su uprkos konstantno teškoj finansijskoj situaciji uspjeli da isplaćuju elementarne troškove.

„Ono što nećemo dozvoliti,  kada je ova situacija u pitanju, da javne površine ne budu dezinfikovane. Dva put dnevno se dezinfikuju gradske ulicei sve vitalne institucije u gradu moraju se održavati na visokom nivou.

Podsjećamo, kazna za nenošenje maske na otvorenom i zatvorenom javnom prostoru  je 100 eura, dok je za nepoštovanje mjera za ugostitelje i privredna lica predviđeno podnošenje krivične prijave i oduzimanje rješenja za rad.

Stanka Vukčević

  • 1

    Radio