EKONOMIJA Više

Očekuje se značajan rast cijena na tržištu

Prej tvteuta15:09 30 Mart 2021

Posljednjih sedmica primjetno je poskupljenje osnovnih životnih namirnica na rafovima širom zemlje. Iako djelimično očekivano, nedavni značajni porast cijena određenih prehrambenih proizvoda zabrinuo je potrošače, čija je kupovna moć ionako slaba. Tako je primjera radi, cijena suncokretovog ulja koje se uvozi iz Srbije od prošle godine porasla za 30 odsto, te sada dostiže gotovo 1,49 eura, dok su uvoznici iz Hrvatske cijene podigli za oko 20 odsto.  Osim ulja, šećera i brašna mogli bi da poskupe i drugi proizvodi, poput mesa. U sektoru trgovine zabrinuto gledaju na trenutnu situaciju, koja je zabilježena širom evropskog ali i svjetskog tržišta.

“Cijene ulja i drugih ostalnih osnovnih namirnica su u odnosu na period od Nove godine skočile od 30 do 35%. Što se tiče proizvoda poput šećera, pirinča i drugih proizvoda, cijene su identične kao i prethodnih godina. Takav trend bilježi se i na evropskom i svjetskom tržištu, mnoge zemlje bilježe probleme uslijed pandemije, potražnja je velika a sirovina nedostaje, ali i uslijed drugih tržišnih okolnosti – cijene će značajno porasti u narednom periodu”, kazao je vlasnik kompanije D.O.O. “HB Com” Rizo Hajdarpašić.

Znajući kupovnu moć stanovništva, trgovci vode borbu sa održavanjem starih cijena za proizvode koji se nalaze na lageru, dok se nakon potrošnje skladištene robe, očekuje osjetno korigovanje cijena.

„Pokušavamo te cijene da održimo, sve dok imamo zalihe koje su po starim cijenama. Osjetan je pad kupovne moći građana, kako na cijelom primorju tako i u Ulcinju. Situacija je teška, ali vjerujem da ćemo uspjeti da izguramo period do početka sezone“, zaključuje Hajdarpašić.

Stanka Vukčević

  • 1

    Radio