AKTUELNO Više

Obustava rada advokata blokirala pravosuđe, u Osnovnom sudu u Ulcinju održano svega devet ročišta

Prej tvteuta14:34 28 Maj 2021

U prvoj sedmici obustave rada advokata, širom Crne Gore odloženo je na stotine ročišta. Iz Osnovnog suda u Ulcinju za Tv Teuta kazali su da su odložena 73 ročišta,a  da je održano tek devet. Prije štrajka advokata, rad pravosudnih organa u mnogome je usporila i pandemija koronavirusa, te je veliki broj predmeta pomjeren i za nekoliko mjeseci.

„Potpuna obustava rada advokata koja je počela od 24. maja, u značajnoj mjeri je usporila i naš rad. prvo je to bilo zbog korone,  a štrajk advokata je nešto što nam je u ovom trenutku bilo najmanje potrebno. U ovoj sedmici je održano samo devet ročišta, odnosno glavnih pretresa, dok je održano tek devet. Pretresi i ročišta koja su održana u ovoj sedmici bili su postupci u kojima stranke nijesu imale kvalifikovanog punomoćnika, odnosno da su stranke same tražile da se pretresi, odnosno ročišta održe bez prisustva advokata“, kazala je portparol Osnovnog suda Ulcinj Sanja Mirović.

Zaposleni u sudstvu i tužilaštvu još uvijek nemaju informacije o tome kako će se postupati sa odloženim predmetima, i da li bi u toku naredne sedmice moglo doći do prekida štrajka advokata.

Odluka advokata da obustave rad jedna je od tema o kojoj se vodi polemika i žestoka rasprava na relaciji advokati – Vlada – pravosuđe. Najveću štetu ipak će trpjeti sami građani.

Podsjećamo, predsjednik Advokatske komore Zdravko Begović kazao je da se nada da njihova obustava rada neće toliko trajati jer bi bila na štetu građana koje treba da zastupaju advokati, ali i Vlada. Advokatska komora pozvala je Vladu i Ministarstvo finansija još jednom na dogovor u vezi primjene fiskalizacije na advokaturu.

Stanka Vukčević

  • 1

    Radio