SliderMN Više

Obilježen Svjetski dan borbe protiv dijabetesa – Opština Ulcinj donirala sredstva za dijabetičare

Prej tvteuta13:12 14 Novembar 2022

U organizaciji Društva dijabetičara „Plavi krug „ iz Ulcinja a uz podršku Opštine Ulcinj, danas je obilježen Svjetski dan borbe protiv dijabetesa. Ispred ovog društva, Veneranda Đonaj kazala je da je Opština Ulcinj konačno podržala njihovu akciju dodjele besplatnih sredstava za mjerenje šećera, trakice i druga medicinska sredstva, koja se nažalost moraju kupovati. Vrijednost ove donacije je oko hiljadu eura, te su se iz ovog društva zahvalili opštini na simboličnoj podršci.

Boriti se sa dijabetesom nije lako, zahtijeva dosta odricanja, životnih promjena ali i novca. Jedan od onih koji znaju kako je imati dijabetes punih trideset godina za našu kameru kaže da je najvažnija volja i istrajnost.

“ Ako se pridržavate i čuvate, nije teško, a jeste skupo jer sve košta. Najskuplje su trakice, često se mijenjaju, ne nađu, imate jednu vrstu aparata za njega odgovara jedna vrsta trakica, pa se potroše, nekad se ne mogu naći… Ja pratim svoje stanje, osjećam kad mi je normalan šećer a kad povišen, nekad treba i sam sebi biti ljekar i redovno piti ljekove“, kaže Vebija Telić.

Svaka šesta osoba u Crnoj Gori ima dijabetes, odnosno od osam do 10 odsto populacije, dok svaki deveti građanin ima to oboljenje, pokazuju podaci Instituta za javno zdravlje. Prema podacima IJZ, svakom trećem oboljelom ta bolest nije dijagnostikovana.

  • 1

    Radio