SliderMN Više

Obaraju se rekordi na Sukobinu, gotovo 700 hiljada prelazaka u avgustu

Prej tvteuta14:08 29 Avgust 2023

Da su kapaciteti graničnog prelaza Sukobin odavno prevazišli projektovane kapacitete, dokazuje i broj prelazaka putnika i vozila već godinama unazad. Što je nekada planirano na godišnjem nivou, sada je ostvareno u samo jednom mjesecu – preko 690 hiljada prelazaka vozila i putnika, što je za gotovo 25% više u odnosu na 2022. godinu.

Filipović: Uvećanje u odnosu na lani od 20-25%

„Kada govorimo o avgustu ove godine, mi imamo nekih  690 hiljada putnika u samo jednom mjesecu, a na otvaranju ovog graničnog prelaza projektovano je 600 hiljada putnika godišnje. Za nekih 20-25% mi smo u već u odnosu na prošlu godinu imali uvećanje,  što putnika, što motornih vozila, i to utiče na rad granične policije. Došli smo do cifre od 2,6 miliona putnika za prvih osam mjeseci na GP Sukobin“, kazao je komandir graničnog prelaza Svetislav Filipović.

Uz ubrzanu proceduru prelaska granice, vrijeme čekanja je znantno skraćeno, pa tako na jednom od najprometnijih prelaza putnici čekaju u prosjeku do dvadesetak minuta.

„Zahvaljujući Zakonu o graničnoj kontroli, naša granična policija sprovodi mjere pojednostavljene procedure prolaska državne granice, tj. selektivne kontrole kojom se skraćuje vrijeme čekanja putnika. Obično je to čekanje  od 10 do 20  minuta, najviše pola sata. Moram naglasiti da i zbog loše saobraćajne infrastrukture znaju da se naprave kolone i sa jedne i sa druge strane, uz dobru koordinaciju sa kolegama iz albanske granične policije činimo sve da to bude u korist putnika i turista“, dodaje Filipović.

čekanje do dvadesetak minuta

Iako je broj prelazaka veći u odnosu na lani, broj krivičnih djela koja su otkrivena na granici su na nivou prošlogodšnjih. Najčešće su u pitanju krijumčarenja, falsifikovanje isprava, vozila, oduzimanje falsifikovanog novca, kao i hapšenja lica sa potjernica.

„Po našim pokazateljima, taj trend je sličan u posljednjih par godina. Karakteristična krivična djela su krijumčarenja, falsifikovanje dokumenata i motornih vozila, potjernice Interpola kako nacionalnih tako i međunarodnih. Do sada smo oduzeli 21 motorno vozilo, od čega 13 po potjernici Interpola, dok je ostalih 8  otkriveno uslijed falsifikovanog broja šasije. Zabilježili smo  pet slučajeva upotrebe tuđih putnih isprava, devet lica je lišeno slobode po Interpolovim potjernicama,pronađeno je dvanaest falsifikovanih dokumenata, i 17 dokumenata po Interpolovim potjernicama… U dva slučaja smo imali oduzimanje novca u vrijednosti od blizu 100 hiljada eura u papirnim apoenima, i to je dalje procesuirano carinskim organima“, potvrdio je Filipović.

Prije nešto više od mjesec dana, sa radom je krenuo privremeni granični prelaz kod Starog grada. Ipak, broj prelazaka je manji od očekivanog, što u sektoru policije opravdavaju slabijom informisanošću vlasnika plovila.

„Sa aspekta policijskog posla smo zadovoljni, jer smo odvojili predviđen broj službenika. Taj prelaz je otvoren sredinom turističke sezone, i mali je broj lica i  plovila koja su tu kontrolisana, tek 14 plovila i 47 lica. Obzirom na to da je prelaz otvoren sredinom jula, očekivana je možda i slabija informisanost javnosti, domaće i međunarodne, da bi znali da tu postoji novi granični prelaz. Inače, on će funkcionisati do kraja septembra“, zaključuje komandir GP Sukobin.

Uslijed najavljenih padavina u toku ove sedmice,na graničnom prelazu Sukobin – Murićan ovih dana očekuje se povećana frekvencija putnika i vozila, posebno turista koji se vraćaju ka svojim primarnim odredištima.

  • 1

    Radio