SliderMN Više

OB Ulcinj: Zabrinjavajući podaci, alkohol i brza vožnja sve češći uzročnici nesreća

Prej tvteuta11:44 5 Septembar 2022

Saopštenje  Odjeljenja bezbjednosti Ulcinj:
Pojačan broj saobraćajnih nezgoda u posljednjem periodu sa veoma teškim posljedicama ozbiljno je upozorenje da se nesavjesnim vozačima mora stati na put.
Tokom avgusta mjeseca na području opštine Ulcinj dogodile su se 34 saobraćajne nezgode od čega 14 saobraćajnih nezgoda sa povrijeđenim licima a 20 sa materijalnom štetom. Samo proteklog vikenda dogodilo se 5 saobraćajnih nezgoda u kojima su dva lica zadobila teške povrede, u jednom slučaju opasne po život.
Statistički podaci o broju sankcionisanih vozača ( vožnja pod uticajem alkohola, prekoračenje brzine, nepoštovanje saobraćajne signalizacije) ozbiljno upozoravaju. Tokom prošlog mjeseca službenici saobračajne policije na području opštine Ulcinj sankcionisali su 703 lica ( izdali 664 prekršajna naloga i podnijeli 39 prekršajnih prijava).
Izvršenim kontrolama, kako kroz redovne kontrole učesnika u saobraćaju tako i kroz planske akcije pojačane kontrole saobraćaja, pronađeno je i isključeno iz saobraćaja čak 97 lica koja su upravljala vozilom pod dejstvom alkohola. Po tom osnovu 15 lica je lišeno slobode. Zabrinjava činjenica da je u poslednje vrijeme evidentiran veći broj mladih vozača ( do 24 god) zatečen da upravlja vozilom pod dejstvom alkohola. Mladi vozači ne smiju upravljati vozilom ako u organizmu imaju alkohola u bilo kojoj količini.
Analizirajući stanje u saobraćaju i uzrok saobraćajnih nezgoda, dolazimo do zaključka da su generalno najčešći uzroci saobraćajnih nezgoda u gradu i na putnim pravcima neprilagođena brzina i upravljanje vozilom pod dejstvom alkohola.
Takođe smo u saznanju da određena lica, uglavnom mlađe generacije, u kasnim večernjim časovima, na magistralnim i regionalnim putnim pravcima organizuju trke, gdje direktno ugrožavaju, i svoju, i bezbjednost drugih učesnika u saobraćaju, pa ovim putem apelujemo na roditelje na obrate pažnju na kretanja i ponašanja svoje djece (mladih vozača) i da svi skupa doprinesemo podizanju stepena odgovornosti kod mlađe populacije.
Službenici Stanice policije Ulcinj će u narednom periodu pojačati aktivnosti kako u dnevnim tako i u noćnim časovima sa fokusom na pojačane kontrole brzine i alkoholisanosti vozača na svim putnim pravcima, te na taj način najstrožijim sankcionisanjem nesavjesnih vozača nastojati da utičemo na poštovanje propisa. Međutim, nije cilj da se vozači pridržavaju propisa samo zbog straha od sankcije, već je intencija podizanje svijesti o ličnoj odgovornosti, jer se u djeliću sekunde nesavjesnim ponašanjem dovodi u opasnost život i vozača i drugih učesnika u saobraćaju.
Komandir Stanice policije OB Ulcinj
Alen Dervišević

  • 1

    Radio