KOLUMNE Više

NVO Prijatelji životinja: Otvoreno pismo nadležnim institucijama

Prej tvteuta11:46 21 Septembar 2018

Zbog izizetno loše situacije, kada je riječ o dobrobiti i zaštiti životinja u Crnoj Gori, osjećamo potrebu i dužnost da se obratimo prije svega nadležnim državnim i opštinskim institucijama, ali i cjelokupnoj crnogorskoj javnosti.
U proteklih nekoliko godina postojanja naše organizacije, susreli smo se sa izuzetno velikim brojem problema vezanim za životinje. Mnogo gore od izuzetno lošeg stanja na terenu je činjenica da nadležne službe u najvećem broju slučajeva nisu zainteresovane za rješavanje problema, kao i da ne posjeduju stručni kadar koji bi na profesionalan način radio svoj posao. Tu prije svega mislimo na lokalne samouprave, koje  većini slučajeva ni nakon deset godina nisu ispunile zakonske obaveze, koje su im predočene. Od ukupno 24 opštine, samo njih 8 ima skloništa za napuštene životinje, ali izuzev podgoričkog, ni jedno drugo sklonište ni približno ne ispunjava uslove propisane Zakonom. I pored mnogobrojnih dopisa i apela od strane nas, ni do dan danas u tim neuslovnim skloništima ništa nije promijenjeno, pa se s razlogom pitamo ko im dozvoljava da rade i ko je odgovoran za grubo kršenje Zakona na štetu životinja, koje često u tim skloništima umiru u najgorim mukama, o čemu smo puno puta javno govorili. Nije nam jasno zašto se i pored brojnih upozorenja i dalje gleda kroz prste lokalnim samoupravama. Kao primjer navodimo skloništa u Nikšiću, Ulcinju i Beranama, koja se nalaze u izuzetno lošem stanju, ali i pored naših mnogobrojnih apela, dopisa i sastanaka, za više od godinu dana tamo ništa nije promijenjeno, niti im je zabranjen rad, iako bi to moralo biti krajnje rješenje u ovom slučaju. Pitamo ih kada će konačno početi da se bave svojim poslom, kako lokalne samouprave, tako i nadleđno ministarstvo, koje vrši kontrolu i inspekcijski nadzor?

Još jedan veliki problem je nepostojanje inspekcijskih službi, koje bi kontrolisale neodgovorne vlasnike životinja, kako na javnim površinama, tako i na privatnim posjedima. Mnogo puta smo bili svjedoci da vlasnici drže životinje u nehumanim uslovima, podnosili prijave, ali bi uvijek dobijali izvještaj od veterinarske inspekcije da su uslovi dobri. Po njihovom su očigledno dobri uslovi dok god ta životinja može da diše. Veliki problem predstavljaju i neodgovorni vlasnici koji svoje pse opasnih rasa šetaju bez povodaca i zaštitnih korpi, te na taj način direktno ugrožavaju bezbijednost građana i drugih životinja. Svjedoci smo da iza vlasničkih pasa na javnim površinama ostaje izmet, koji vlasnici ne kupe, iako su u obavezi to da urade. Navedeni problemi su posljedica nepostojanja nadležnih inspekcijskih službi koje bi pomenute stvari kontrolisale i adekvatno sankcionisale.
Jedan od takođe izuzetno velikih problema je i neodgovoran odnos pravosudnih organa, koji i pored izuzetno velikog broja podnesenih rijava, te prikupljenih dokaza protiv izvršilaca teških krivičnih djela na štetu životinja, ne kažnjavaju počinioce, a u većini slučajeva ih čak i ne procesuiraju. Kao posljedicu toga imamo sve veći broj ubijanja, masovnih trovanja i zlostavljanja životinja.
Na žalost, ovo je samo mali dio problema, a kad bismo ih sve navodili, mogli bismo knjigu da napišemo. Naša organizacija je na razne načine pokušavala da privoli nadležne institucije da konačno počnu da rade svoj posao i da rješavaju ove probleme u skladu sa zakonskim odredbama, ali sve je bilo uzalud. Sastanci, dopisi, molbe, upozorenja, protesti građana… ništa od toga nije urodilo plodom. Ovim putem ih javno pitamo zašto ignorišu naše zahtjeve i molbe i kada će odgovorni za ovakvo stanje konačno snositi odgovornost pred građanima koji ih plaćaju da rade?

NVO Prijatelji životinja Podgorica

  • 1

    Radio